Panika a výkriky. Pustili záznam, ktorý zachytil zrážku lodí na Dunaji

TA3 TASR
4.7.2019 12:48

Paniku a výkriky zaznamenala čierna skrinka výletnej lode Viking Sigyn, ktorá sa 29. mája na budapeštianskom úseku Dunaja zrazila s maďarskou vyhliadkovou loďou Hableány. Zvukový záznam z momentov tragédie môže poslúžiť ako dôkaz, že systém varovania pred zrážkou s iným plavidlom bol na výletnej lodi vypnutý.

Panika a výkriky. Pustili záznam, ktorý zachytil zrážku lodí na Dunaji
SITA/AP

Prvou reakciou na blížiacu sa katastrofu bol na zázname výkrik ženy, ktorá registrovala zrážku skôr než kapitán. Ten si zrážku uvedomil až neskôr. Zariadenie Voyage Data Recorder nahralo navigačné údaje i hlasy, ktoré v čase zrážky bolo počuť na kapitánskom mostíku. Zúfalé vety zazneli v angličtine, nemčine a ruštine.

Z dvojhodinového záznamu je zrejmé, že kapitán Jurij Chaplinsky pred zrážkou neinicioval žiadny rádiový kontakt, a teda neavizoval posádke vyhliadkovej lode, že ju mieni predbehnúť. Navyše radar varoval už poldruha minúty pred zrážkou, že loď Hableány je nebezpečne blízko.

Nezvestní po nehode sú ešte stále dvaja Kórejčania, po ktorých intenzívne pátrajú na úseku Dunaja od budapeštianskeho Margitinho mosta až po južné hranice Maďarska. Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta po zrážke s výletnou loďou Viking Sigyn je zatiaľ 26 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok