Čomu sa bude venovať Beňová či Uhrík? Europoslancov zaradili

TA3 TASR
4.7.2019 10:34

Zaradenie slovenských poslancov Európskeho parlamentu do výborov je už známe. Malo by v čo najväčšej miere odrážať zloženie samotného Európskeho parlamentu. Pokiaľ sa politické skupiny nedohodnú na proporčnom rozdelení kresiel v ktoromkoľvek výbore, rozhodnutie prijme predseda europarlamentu a lídri politických skupín.

Čomu sa bude venovať Beňová či Uhrík? Europoslancov zaradili
SITA/AP

Budú v rôznych výboroch

Zaradenie zákonodarcov do výborov je interným rozhodnutím poslaneckých klubov a nezaradených poslancov. Výmena miest vo výboroch medzi jednotlivými poslaneckými klubmi nie je povolená. V Európskom parlamente funguje 20 výborov a dva podvýbory. Okrem tých, do ktorých sa zaradili slovenskí europoslanci, existuje napríklad výbor pre zahraničné veci, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, hospodárske a menové veci či rozpočet.

Najpočetnejší je výbor pre priemysel, výskum a energetiku, v ktorom bude najbližších päť rokov pôsobiť 72 poslancov. Vo výbore pre zahraničné veci ich bude 71. Vo výbore pre právne veci ich bude 25, vo výbore pre rozvoj 26.

Parlament má nové vedenie

Európsky parlament má aj nové vedenie, okrem nového predsedu, ktorým sa stal taliansky politik David-Maria Sassoli, si pralement zvolil aj štrnástich podpredsedov. Celkovo bude v Európskom parlamente v tomto funkčnom období dvadsať výborov. Monika Beňová bude členkou výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín. Do tohto výboru patrí aj Martin Hojsík a Michal Wiezik. Vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci budú tiež traja europoslanci – Vladimír Bilčík, Michal Šimečka a Milan Uhrík.

Životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín: Monika Beňová, Martin Hojsík, Michal Wiezik

Občianske slobody a spravodlivosť: Vladimír Bilčík, Michal Šimečka, Milan Uhrík

Medzinárodný obchod: Miroslav Číž

Zamestnanosť a sociálne veci: Lucia Ďuriš Nicholsonová, Miroslav Radačovský

Priemysel, výskum a energetika: Robert Hajšel

Vnútorný trh a ochrana spotrebiteľa: Eugen Jurzyca, Ivan Štefanec

Kultúra a vzdelávanie: Peter Pollák

Miroslav Číž bude pôsobiť vo výbore pre medzinárodný obchod. Do výboru pre zamestnanosť a sociálne veci sa zaradili Lucia Ďuriš Nicholsonová a Miroslav Radačovský. Robert Hajšel bude členom výboru pre priemysel, výskum a energetiku. Eugen Jurzyca a Ivan Štefanec budú pracovať vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. Peter Pollák bude vo výbore pre kultúru a vzdelávanie. Informovala o tom tlačová atašé EP na Slovensku Ivana Janíková.

Europoslanci si volili aj piatich kvestorov, ktorí sa stanú súčasťou nového predsedníctva Európskeho parlamentu. Jednou zo zvolených sa stala aj Monika Beňová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok