Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boeing opäť berie nové technológie z laboratória na čerstvý vzduch

Boeing opäť berie nové technológie z laboratória na čerstvý vzduch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká spoločnosť Boeing v rámci svojho programu ecoDemonstrator posiela v modifikovanom lietadle ďalší balík experimentálnych technológií do ovzdušia. Tentoraz bude na palube testovaných 50 projektov, vrátane tých, ktoré sú zameraná na inteligentné toalety či na zlepšenie výhľadu cestujúcich z lietadla.

Boeing od roku 2012 skúma nové technológie v oblasti letectva prostredníctvom svojho programu ecoDemonstrator. Doteraz sa týkal piatich rôznych typov upravených lietadiel Boeing a 112 rôznych projektov, medzi ktorými bola napríklad prvá „zelená“ nafta na svete, či vonkajšie nátery, ktoré pomáhajú k lepšiemu odlupovaniu ľadu z trupu a z krídiel lietadla.

Šiesta iterácia systému ecoDemonstrator od spoločnosti Boeing má podobu modifikovaného modelu lietadla 777 Freighter. To sa tento rok bude používať pre otestovanie nových spôsobov zdieľania digitálnych informácií medzi riadením letovej prevádzky, letovým pultom a prevádzkovým veliteľstvom leteckej spoločnosti, spolu s ďalšími novými technológiami, ktoré sú spojené s rôznymi časťami kabíny lietadla.

Šiesta iterácia systému ecoDemonstrator od spoločnosti Boeing má podobu modifikovaného modelu lietadla 777 Freighter.

V rámci testovania by mohlo ísť o technológie, ktoré môžu spraviť kuchynky a toalety inteligentnými, rovnako ako aj o senzorické technológie, ktoré automaticky zistia a nastavia teplotu a vlhkosť v lietadle. Súčasťou najnovšej verzie systému ecoDemonstrator bude aj niekoľko kamier, ktoré budú testovať to, ako by mohli cestujúci vidieť viac okolia pri pozeraní sa z lietadla.

Najnovší prírastok v programe ecoDemonstrator sa chce sústrediť na to, aby mala posádka a cestujúci lepšie zážitky z letov a tiež ako môžu technológie pomôcť zvýšiť bezpečnosť, efektívnosť a komfort lietania. Použitie upraveného lietadla 777 by mohlo výskumníkom a inžinierom z Boeingu pomôcť v tomto smere rýchlejšie napredovať. Prvé testovacie lety so šiestou iteráciou ecoDemonstratoru sa majú začať na jeseň.