Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Číry aerogél pre efektívnejšie a lacnejšie slnečné kolektory

Číry aerogél pre efektívnejšie a lacnejšie slnečné kolektory
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednej dobe toho veľa počujeme o fotovoltických paneloch, no aj slnečné kolektory sú užitočnými zariadeniami. Dokážu zo slnečného svetla zbierať teplo, ktoré sa dá použiť napríklad na vykurovanie domácnosti. Výskumníci z MIT pritom vyvíjajú nový materiál, ktorý by mohol viesť k efektívnejším a lacnejším slnečným kolektorom.

V súčasnosti sú slnečné kolektory navrhnuté tak, že často obsahujú rad odrazových plôch, ktoré sústreďujú slnečné svetlo na jedno centrálne zberné zariadenie. To má na vrchu umiestnenú číru tabuľu skla, ktorá je položená nad tmavým materiálom absorbujúcim teplo. Medzi nimi je vákuum. Takéto usporiadanie môže byť komplikované a finančne nákladné na výrobu. Navyše veľká časť zhromaždeného tepla jednoducho uniká späť cez sklenený panel.

Tieto problémy si uvedomujú aj výskumníci z MIT, ktorí sa preto rozhodli vyvinúť nový materiál, ktorý by v slnečných kolektoroch dokázal nahradiť sklo. Výsledkom je aerogél na báze oxidu kremičitého, ktorý je dostatočne číry, aby cez neho mohlo preniknúť množstvo slnečného svetla. No tento aerogél má tiež dostatočne vysoké izolačné schopnosti pre udržanie tepla vo vnútri. Skúšobný kolektor, ktorý obsahoval aerogél, bol testovaný na streche MIT pri vonkajších zimných teplotách pod 0 ° C. Nový materiál absorbujúci teplo bol pritom schopný udržať teplotu viac ako 200 ° C.

Nový aerogél na báze oxidu kremičitého je dostatočne číry, aby cez neho mohlo preniknúť množstvo slnečného svetla.

Aerogél vzniká ako kvapalina, ktorá rýchlo vyschne a zostane materiál, ktorý je väčšinou tvorený vzduchom v malých priestoroch medzi zrnami oxidu kremičitého. Tento proces robí materiál oveľa transparentnejším ako iné izolačné aerogély, s mierou priepustnosti svetla až viac ako 95 percent. Predtým vyvinuté aerogély dokázali zvládnuť len 70 percent.

Výskumníci dúfajú, že vývoj technológie povedie k slnečným kolektorom obsahujúcim aerogél, ktoré sa budú dať používať pre efektívnejšie vykurovanie domácností z obnoviteľných zdrojov energie. Je však potrebné ešte znížiť náklady na proces rýchleho sušenia, pretože to si vyžaduje použitie špecializovaného zariadenia, ktoré nie je vhodné pre komerčnú výrobu.

V skúšobnom kolektore dokázal aerogél pri vonkajších teplotách pod 0 ° C udržať teplotu viac ako 200 ° C.