Ničenie brazílskeho pralesa sa za Bolsonara dramaticky zrýchlilo

TA3 TASR
3.7.2019 09:52

Odlesňovanie amazonského pralesa sa v júni zrýchlilo o viac než 60 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Ekológovia túto skutočnosť považujú za dôsledok začiatku realizácie politiky brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

Ničenie brazílskeho pralesa sa za Bolsonara dramaticky zrýchlilo
SITA/AP

Oblasť monitorujú družice

Miera deštrukcie dažďového pralesa bola počas prvých niekoľkých mesiacov Bolsonarovho vládnutia stabilná, informovala televízia CNN. V máji a júni tohto roka však začala stúpať, vyplýva zo zistení Národného inštitútu pre výskum vesmíru (INPE), vládnej agentúry, ktorej družice monitorujú aj amazonskú oblasť.

K ničeniu amazonského pralesa sa v uplynulých dňoch vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý upozornil, že Francúzsko ratifikuje dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a juhoamerickým blokom voľného obchodu Mercosur len vtedy, ak Brazília bude rešpektovať svoj záväzok o znížení odlesňovania.

Komisia rokovala s Mercosurom

Brazílsky minister zahraničných vecí Ernesto Araújo na pripomienky Francúzska reagoval pripomenutím, že "žiadna krajina nie je z ústavného hľadiska pripravená (dohodu) ratifikovať. Musí byť ešte predložená parlamentu a schválená". Dodal tiež, že ochrana životného prostredia "nie je len záujmom Európy". Uviedol, že "väčšina európskych krajín používa viac agrotoxínov na hektár než Brazília." Pripomenul, že "kríza súvisiaca s chorobou šialených kráv vypukla v Európe pre zlé kŕmenie hospodárskych zvierat."

Združenie Mercosur tvoria Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj. Podľa Európskej komisie, ktorá rokovania s Mercosurom viedla, zahŕňa predbežná dohoda okrem požadovanej vysokej kvality potravín aj ochranu zamestnancov a životného prostredia. Kritici však poukazujú na fakt, že dostatočne nerieši niektoré škodlivé aktivity, ako je napríklad odlesňovanie amazonského pralesa, ktorého cieľom je získať pre roľníkov lukratívnu poľnohospodársku pôdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok