Fotogaléria: Úplné zatmenie Slnka sledovali v púšti tisícky ľudí

TA3 TASR
3.7.2019 07:51

Tisíce turistov zaplnili mestá na severe Čile, aby mohli sledovať úplné zatmenie Slnka. Pozoruhodný úkaz bol ako prvý viditeľný nad severočilským mestom La Serena ležiacom na pobreží Tichého oceánu.

Fotogaléria: Úplné zatmenie Slnka sledovali v púšti tisícky ľudí
SITA/AP

Tisíce turistov, nadšencov i vedcov sa zhromaždili na miestach pozdĺž trasy zatmenia, ktoré bolo ako posledné viditeľné pri argentínskej metropole Buenos Aires. Za miesta s najvhodnejšími podmienkami na pozorovanie zatmenia boli považované čilská púšť Atacama a argentínska provincia San Juan.

Okrem úplného zatmenia, ktoré bolo pozorovateľné v častiach Čile, Argentíny a na neobývaných ostrovoch v Tichom oceáne, bolo možné vidieť aj čiastočné zatmenie Slnka. To sa dalo sledovať vo zvyšku Čile a Argentíny, ale aj v Ekvádore, Peru, Bolívii, Paraguaji, Uruguaji a v častiach Kolumbie, Brazílie, Venezuely a Panamy, informoval Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Úplné zatmenie Slnka trvalo pritom v závislosti od pozorovacieho miesta podľa NASA maximálne štyri minúty a tri sekundy. Ďalšie úplné zatmenie Slnka, pri ktorom Mesiac zatieni celú viditeľnú plochu tejto hviezdy, má byť v Južnej Amerike najbližšie 14. decembra 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok