Kapitánka Sea-Watch 3 je voľná, podľa súdu si splnila povinnosť

TA3 TASR
2.7.2019 23:33

Vyšetrujúca sudkyňa v sicílskom meste Agrigento rozhodla o prepustení nemeckej kapitánky lode Sea-Watch 3 Caroly Racketeovej z domáceho väzenia. Racketeovú zatkli talianske úrady minulý týždeň za nepovolené zakotvenie na talianskom ostrove Lampedusa so 40 migrantmi na palube.

Kapitánka Sea-Watch 3 je voľná, podľa súdu si splnila povinnosť
SITA/AP

Sudkyňa Alessandra Vellová sa nestotožnila s argumentáciou prokuratúry, že Racketeová svojím činom napomáha ilegálnej imigrácii, kládla odpor polícii a nerešpektovala blokádu talianskych teritoriálnych vôd. Naopak, kapitánka podľa nej konala v rámci svojich povinností a bola nútená pristáť na ostrove Lampedusa, pretože prístavy v Líbyi a Tunisku neboli bezpečné. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini na rozhodnutie sudkyne reagoval s pobúrením a vyslovil sa za vyhostenie kapitánky z Talianska.

"Počítal som s prísnym trestom. Nerešpektovanie zákonov a útok na policajný čln zjavne zrejme nie sú pre talianske súdnictvo dôvodom, aby skončila za mrežami. Nevadí — pre zločineckú kapitánku je pripravené opatrenie, na základe ktorého ju pošlú späť do jej vlasti, pretože predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť," napísal Salvini v sérii príspevkov na Twitteri. "Racketeová sa vráti do Nemecka, kde by neboli takí tolerantní k Talianke, ktorá by ohrozila životy nemeckých policajtov," pokračoval Salvini. "Taliansko je hrdé na to, že bráni svoje hranice. Sme iní ako ostatní európski politici, ktorí si myslia, že s Talianskom môžu zaobchádzať ako so svojou kolóniou," dodal.

Loď Sea-Watch 3 vyzdvihla 12. júna celkove 53 migrantov pri pobreží Líbye. Talianske orgány neskôr umožnili vylodenie 13 osobám, zvyšných 40 však odmietali prijať. Minulú stredu loď vplávala bez povolenia do talianskych vôd i napriek hrozbe vysokej pokuty. Racketeová povedala, že je pripravená ísť do väzenia za to, že migrantov privezie do bezpečia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok