Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Minimalistický BoringPhone vás môže zbaviť mobilnej závislosti

Minimalistický BoringPhone vás môže zbaviť mobilnej závislosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zdravé digitálne návyky sú v dnešnej dobe predmetom mnohých diskusií, aj preto spoločnosti Apple a Google do svojich mobilných operačných systémov vytvárajú nástroje takzvaného „digitálneho blahobytu“. Teraz prichádza smartfón BoringPhone, ktorý je navrhnutý tak, aby jeho používateľ trávil čo najmenej času pozeraním na malý displej v ruke.

Smartfón BoringPhone je upravený 5,5 palcový Xiaomi Mi A1 s vlastnou softvérou nadstavbou operačného systému Android Tento softvér poskytne používateľovi niektoré z kľúčových funkcií telefónu, no zároveň odstraňuje tri z najväčších digitálnych rozptýlení, ktorými sú email, web a sociálne médiá. V skutočnosti nie je k dispozícii žiadny obchod s aplikáciami, používateľ si musí vystačiť s tým, čo má preinštalované v BoringPhone.

Okrem telefonovania tu nájdeme textovú komunikačnú aplikáciu Signal, aplikáciu pre fotoaparát a mapy, prehrávač hudby a podcastov a nástroj pre synchronizáciu kontaktov a kalendárov. K dispozícii je aj kalkulačka, galéria fotografií, poznámkový blok, hodiny s budíkom, hlasový záznamník, svetlo a FM rádio. Ide o bezplatné nástroje, ktoré sú alternatívami k bežným aplikáciám, ktoré poznáme od spoločností Apple, Google a ďalších.

Minimalistický smartfón BoringPhone.

Hlavnou myšlienkou smartfónu BoringPhone je, že používateľ nebude neustále doslova bombardovaný upozorneniami a nebudú ho rozptyľovať veci ako sú WhatsApp, Twitter, Instagram či YouTube. Ide o zaujímavý spôsob, ako sa vyhnúť digitálnemu pokušeniu bez toho, aby ste si museli nastavovať nejaké časové limity pre používanie aplikácií, pretože tu jednoducho nie sú. Nevýhodou je, že nemáte okamžitý prístup k svojim kontaktom a kalendárom, tieto informácie si musíte synchronizovať a to nejaký ten čas trvá.

BoringPhone bude zrejme ideálny najmä ako mobilný telefón pre deti, majú v ňom všetko čo potrebujú, aby zostali v kontakte, môžu počúvať hudbu, no nemajú prístup na web alebo akékoľvek sociálne siete. Nedostatok aplikácií a monochromatická farebná schéma prispievajú tiež k dlhšej výdrži batérie okolo dvoch dní na jedno nabitie.

Domáca obrazovka a predinštalované aplikácie v smartfóne BoringPhone.

Naše mobilné zariadenia sú však súčasťou širšieho ekosystému, poskytujú nám prístup k súborom v cloude, môžu ovládať inteligentné domáce zariadenia a tak ďalej. V rámci digitálneho zdravia zrejme preto používatelia radšej odinštalujú „pokušiteľské“ aplikácie zo svojho smartfónu, keďže BoringPhone nič z vyššie uvedeného neposkytuje. Opäť však treba spomenúť, že by to mohlo byť skôr zaujímavé riešenie mobilného zariadenia pre deti.

Tvorcovia BoringPhone hľadajú finančné prostriedky prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Smartfón BoringPhone sa dá získať za podporu vo výške 349 NZD (približne 205,88 EUR). Ak sa podarí projekt zafinancovať, distribúcia prvých kusov by sa mala začať v decembri tohto roku.

Minimalistický smartfón BoringPhone.