Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digitálne visačky zjednodušia odbavenie batožiny na letisku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dlhé čakanie v rade pri odbavovacích linkách batožiny na letisku môže byť nudné a únavné. Spoločnosť British Airways sa však rozhodla, že zavedie opakovane použiteľné elektronické batožinové visačky, ktoré sa dajú k batožine pripojiť ešte pred tým, ako sa dovolenkári dostanú na letisko.

Digitálne batožinové visačky vznikli v spolupráci so spoločnosťou ViewTags, ktorá túto technológiu vyvinula a minulý rok ju dala na otestovanie spoločnosti Qatar Airways Group. Visačky ViewTag boli následne schválené Medzinárodnou asociáciou leteckej dopravy (International Air Transport Association) a sú vybavené technológiou rádiofrekvenčnej identifikácie (RFID), technológiou Bluetooth LE a digitálnym displejom, ktorý zobrazuje informácie o lete, ktoré sa zvyčajne nachádzajú na papierovej visačke priloženej k batožine zamestnancami letiska pri odbavovacej kontrole.

Digitálna batožinová visačka TAG.

Cestujúci si prenáša informácie o lete do opakovane použiteľnej batožinovej visačky priamo z mobilnej aplikácie zo svojho smartfónu ešte pred príchodom na letisko. Myšlienkou digitálnych visačiek ViewTag teda je, že sa s ich použitím môže cestujúci vyhnúť zdĺhavému odbavovaniu, takže registrácia trvá len niekoľko sekúnd. Spoločnosť ViewTag tiež hovorí, že technológia umožňuje cestujúcim sledovať, kde sa nachádza batožina počas celého procesu manipulácie s ňou, čo by mohlo pomôcť k zníženiu nešetrného zaobchádzania s batožinou.

Spoločnosť British Airways už začala predávať premenovanú digitálnu visačku TAG pre zaregistrovaných členov za uvádzaciu cenu 63 libier (asi 70,42 euro). Tá sa v októbri zvýši na štandardnú cenu 80 libier (približne 89,42 euro). Každá z visačiek TAG môže byť opakovane použitá viac ako 3 000 krát a v súčasnosti je ju možné použiť v 63 krajinách sveta, vrátane krajín EÚ.

Digitálna batožinová visačka TAG.