Po zlosynovi z Hry o tróny pomenovali hmyz, dokáže tvoriť zombie

TA3 SITA
1.7.2019 16:50

Austrálski vedci pomenovali nový druh hmyzu po zloduchovi z populárneho seriálu Hra o tróny, Nočnom kráľovi. Dvojkrídlovec rodu Bombyliidae dostal meno Paramonovius nightking preto, lebo sa mu podľa odborníkov darí v zime, má korunku z chĺpkov podobných ostňom a z ďalších druhov hmyzu dokáže urobiť "zombie". Veľký je zhruba jeden centimeter a dá sa nájsť v zime v malej oblasti v štáte Západná Austrália.

Po zlosynovi z Hry o tróny pomenovali hmyz, dokáže tvoriť zombie
SITA/AP

Paramonovius nightking objavil v roku 2012 pár neprofesionálnych vedcov v národnom parku Wandoo. Až o niekoľko rokov neskôr však Xuankun Li z austrálskeho Commonwealth Scientific and Industrial Research potvrdil, že je to nový druh.

Podľa Bryana Lessarda, entomológa zo CSIRO, pomenovanie nového druhu hmyzu nebolo náročné. "Xuankun je veľký fanúšik Hry o tróny a chcel sa šou poďakovať za hodiny zábavy, ktoré mu dala," povedal vedec pre britskú BBC. Podľa neho má Paramonovius nightking viacero podobností s Nočným kráľom zo seriálu. "Obaja sa dajú nájsť v zime a na hlave majú korunu z ostňov. Samičky kladú vajíčka na iný hmyz, tie sa vyliahnu a zožerú hmyz zvnútra, pričom ich premenia na chodiace zombie, tak ako naozajstný Nočný kráľ," popísal Lessard.

Paramonovius nightking patrí do skupiny múch, ktoré vyzerajú ako včely. Podľa vedcov sa takto vyvinuli, aby sa vyhli zjedeniu vtákmi, ktoré vedia, že včely pichajú. Na svete je známych viac ako 5 200 druhov dvojkrídlovcov rodu Bombyliidae. Podľa Lessarda je viac ako pravdepodobné, že mnoho ďalších zostáva nezdokumentovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok