Stretli sa Sulík s Kiskom aj PS s KDH. Opozícia rokuje o spolupráci

TA3 SITA
1.7.2019 15:54

Dve stretnutia a rokovania o spolupráci sa uskutočnili v opozičnom tábore. Šéf SaS Richard Sulík rokoval s lídrom Za ľudí Andrejom Kiskom a stretli sa aj liberáli z PS/Spolu s kresťanskými demokratmi.

Stretli sa Sulík s Kiskom aj PS s KDH. Opozícia rokuje o spolupráci
facebook.com/Richard Sulik

Poznajú sa roky

Komunikácia medzi opozičnými subjektmi je nevyhnutná pre zostavenie dobrej vlády. Po pondelkovom stretnutí s lídrom strany Za ľudí Andrejom Kiskom to povedal predseda SaS Richard Sulík. O stretnutí informoval na sociálnej sieti s tým, že sa rozprávali o konštruktívnej spolupráci.

"Bolo to priateľské stretnutie, na ktorom sme sa rozprávali o spolupráci. Už dlhodobo je známe, že SaS ide do volieb samostatne, avšak komunikácia medzi opozičnými subjektmi je nevyhnutná pre zostavenie dobrej vlády pre Slovensko po voľbách 2020," skonštatoval Sulík s tým, že Kisku pozná už zhruba 12 rokov. Podľa jeho slov sa spoznali ešte pred jeho vstupom do politiky a sú dlhoroční priatelia.

Predstavia spoločnú dohodu

Zišli sa aj predsedovia troch mimoparlamentných politických strán, Miroslav Beblavý zo Spolu, Michal Truban z Progresívneho Slovenska (PS) a Alojz Hlina z KDH. Na pondelkovom stretnutí sa zhodli, že do desiatich dní verejnosti predstavia dohodu, ktorá vytvorí základ pre nový štýl komunikácie. Mala by tiež upraviť vzťahy strán do parlamentných volieb.

Podľa Trubana sa tieto tri strany v mnohom nezhodnú, pretože si stoja za svojimi hodnotami. Podľa jeho slov však nechcú hádky a sú pripravené o rozdieloch hovoriť slušne, bez útokov a s rešpektom jedného k druhému. Hlina pre TASR dodal, že má zmysel sa stretávať, aby politici spolu hľadali riešenia.


Obsah dohody majú ešte konzultovať v rámci strán. "Bude to relatívne náročná úloha, najprv budú schvaľovacie procesy vnútri jednotlivých strán. Veríme, že nájdeme textáciu, s ktorou by sme mohli byť všetci traja spokojní. V tom chcem byť optimista," povedal Hlina.


Beblavý reagoval, že úlohou strán je priniesť zmenu, ktorú si ľudia želajú. "Rokovaniami chceme prispieť k tomu, aby sme po parlamentných voľbách 2020 zostavili vládu, ktorá bude riešiť závažné problémy krajiny a jej ľudí," doplnil.
PS a Spolu už oznámili, že do parlamentných volieb pôjdu spoločne v koalícii, KDH bude kandidovať samostatne. Koalícia PS a Spolu už absolvovala stretnutie aj s lídrom strany Za ľudí Andrejom Kiskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok