SMK je otvorená rokovaniam, byť na kandidátke Mosta odmieta

TA3 TASR
29.6.2019 17:02

Republiková rada Strany maďarskej komunity rokovala v Trsticiach. Okrem zhodnotenia výsledkov volieb do Európskeho parlamentu bola hlavnou témou zasadnutia príprava na budúcoročné voľby do národnej rady.

Ako uviedol predseda Republikovej rady SMK Peter Őry, strana hľadá stratégiu a technické riešenie, ako dosiahnuť vo voľbách čo najlepší výsledok. „Padlo rozhodnutie, že sa začnú rokovania s inými politickými stranami, aby bolo možné zabezpečiť čo najširšie zastúpenie našej komunity v parlamente, či už to bude formou koalície alebo pomocou iného technického riešenia,“ uviedol Őry.

Podľa jeho slov sa SMK chystá rokovať so všetkými relevantnými stranami. „Určite do toho portfólia nepatria extrémistické strany a neočakávame, že by sme dostali pozvánku na rokovania napríklad od SNS,“ povedal Őry, podľa ktorého nie je pravdepodobná ani spolupráca so stranou Smer-SD. „My sa chystáme rokovať s demokratickými stranami, s opozičnými stranami a so subjektmi, ktoré dokážu zastupovať maďarskú komunitu. Nechcem konkretizovať, ale je zrejmé, že je tu veľká požiadavka na to, aby došlo k zmene vládnej garnitúry v Slovenskej republike po parlamentných voľbách,“ zdôraznil.

Podľa jeho slov SMK nevylučuje ani stretnutie a rokovanie so stranou Most-Híd. Ponuku jej predsedu Bélu Bugára, aby členovia iných strán šli do volieb na kandidátke Mosta-Híd, však odmietol. „Rokovať sa chystáme s každou stranou, ale to, aby naši členovia šli na kandidátku inej strany a šli do volieb vo farbách nejakého iného politického subjektu, nie je priechodné,“ povedal Őry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok