Po 20 rokoch sa to podarilo. EÚ a Mercosur uzavreli dohodu

TA3 TASR
28.6.2019 22:02

Európska únia a krajiny Južnej Ameriky združené v bloku voľného obchodu Mercosur po dvoch desaťročiach rokovaní uzatvorili dohodu o voľnom obchode. Čoskoro tak vznikne jedna z najväčších zón voľného obchodu na svete.

Po 20 rokoch sa to podarilo. EÚ a Mercosur uzavreli dohodu
SITA/AP ilu foto

Historická dohoda

"Je to historický moment," uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Aj Brazília privítala "historickú" dohodu a podobne sa vyjadrili aj zástupcovia Argentíny. Dohodu ale ešte musia schváliť všetky krajiny Európskej únie.

Zástupcovia EÚ a Mercosuru začali rokovania o voľnom obchode ešte v roku 2000. Neskôr sa rokovania prerušili, pričom problémom bol najmä dovoz agroproduktov do EÚ. V roku 2016 sa však rokovania obnovili, keďže víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v danom roku prinútilo Brusel zmraziť rozhovory s USA a poobzerať sa po iných obchodných spojencoch.

Výrazná podpora obchodu

Európska únia medzičasom implementovala dohodu o voľnom obchode s Kanadou a dosiahla dohody s Japonskom a Mexikom. Teraz, po 39 kolách rokovaní, sa jej podarilo dosiahnuť dohodu s Mercosurom, ktorý zahŕňa Brazíliu, Argentínu, Paraguaj a Uruguaj. Jej implementácia bude znamenať výraznú podporu obchodu. Pásmo voľného obchodu Mercosur má približne 260 miliónov obyvateľov a hrubý domáci produkt dosahuje zhruba 2,5 bilióna eur, čo z Mercosuru robí jeden z najväčších hospodárskych priestorov na svete.

Podľa Európskej komisie, ktorá rokovania s Mercosurom viedla, predbežná dohoda zahŕňa okrem požadovanej vysokej kvality potravín aj ochranu zamestnancov, ako aj životného prostredia. Kritici ale poukazujú na fakt, že dostatočne nerieši niektoré škodlivé aktivity, ako je napríklad odlesňovanie Amazonského pralesa, ktorého cieľom je získať lukratívnu poľnohospodársku pôdu pre farmárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok