Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lampa Lumi s projektorom vytvára dotykovú plochu budúcnosti

Lampa Lumi s projektorom vytvára dotykovú plochu budúcnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť bIOSlab vytvorila elegantnú stolnú lampu Lumi, v ktorej je zabudovaný počítač a projektor pre vytvorenie inovatívneho pracovného priestoru. Projektor dokáže vytvoriť 20 palcovú dotykovú plochu, ktorá s kombináciou umelej inteligencie a rozšírenej reality prináša možnosti interaktívneho učenia či rôznych tvorivých činností.

Prototyp lampy Lumi ukazuje možnú budúcnosť, kedy sa počítače presunú do bežných objektov v domácnosti, aby zlepšili naše životy a poskytli nám inovatívny pracovný priestor.

Lumi ako stolná lampa spĺňa všetko, čo by ste od takéhoto spotrebiča očakávali. No používateľovi umožní prepínať medzi režimom „Čítanie“, ktorý poskytne osvetlenie s teplotou farby 5 000 K, a režimom „Odpočinok“, ktorý vytvorí svetlo s teplotou farby 2 700 K, ktoré je určené pre navodenie pokojnej nálady používateľa a pripraví ho tak na spánok. Výhodou je aj sklopné rameno lampy, takže dokáže svietiť nielen horizontálnej smerom nadol, ale aj vertikálne smerom do boku. To príde vhod práve v režime „Odpočinok“, keď chcete uspať svoje dieťa.

Stolná lampa Lumi s interaktívnym projektorom.

Najzaujímavejšou vlastnosťou lampy Lumi je však zabudovaný počítač a projektor. Keďže projektor disponuje technológiou InfraRed Touch, dokáže premeniť akýkoľvek plochý povrch na interaktívnu dotykovú obrazovku. Používateľ tak môže túto plochu využiť rovnako ako displej svojho smartfónu či tabletu, vie spúšťať rôzne aplikácie a projekčná plocha môže poslúžiť deťom napríklad ako kresliaca doska, klavír či interaktívna tabuľa pre učenie sa.

Stolná lampa Lumi s interaktívnym projektorom.

Vo výbave lampy Lumi je aj digitálne stylus pero, ktoré používateľovi umožní napríklad vyfarbovanie interaktívnych omaľovánok s funkciou vrátenia sa späť, ak sa dostanete mimo vyznačenej čiary. Projektor v lampe samozrejme nemusí slúžiť len ako nástroj rozšírenej reality, no dá sa použiť aj ako klasický projektor pre pozeranie obľúbených filmov a videí. V tomto režime dokáže premietnuť obsah na projekčnú plochu s uhlopriečkou až 80 palcov (2,03 metra).

Interaktívna stolná lampa Lumi je však stále vo fáze prototypu a zatiaľ nie je žiadna informácia jej o cene alebo dátume jej potenciálneho komerčného vydania. Rozhodne však ide o inovatívny kúsok, ktorý naznačuje akým smerom by sa mohli v budúcnosti uberať technológie pre domácnosti.

Stolná lampa Lumi s interaktívnym projektorom.