Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S Amphi budete plávať ako taká motorizovaná ryba

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú takzvané monofiny, čiže plutvy na nohy pre plavcov a videli sme už aj množstvo podvodných skútrov. Vývojári z USA a z Veľkej Británie sa však rozhodli tieto dve plavecké pomôcky skombinovať a vznikol monofin Amphi, ktorý plavcovi pridá elektrický pohon.

Prototyp zariadenia Amphi tvorí flexibilná sklolaminátová plutva, spolu s rýchloupínacími mechanizmami pre nohy plavca obuté v topánkach a s batériou poháňaným elektromotorom, ktorý je umiestnený v strede plutvy a pretŕča medzi členky plavca.

Keď používateľ pláva, integrovaná inerciálna meracia jednotka deteguje každý zo záberov nôh a reaguje na to spustením motora, ktorý záberu poskytne extra pohon. Ešte pred samotným plávaním si môže používateľ prostredníctvom mobilnej aplikácie bezdrôtovo nastaviť citlivosť inerciálnej meracej jednotky a určiť ako silný záber nôh bude potrebný pre aktiváciu elektrického pohonu. Okrem toho sa dá nastaviť aj čas, ako dlho bude prídavný pohon aktivovaný po zábere.

Elektrický monofin Amphi.

Súčasná verzia elektrického monofinu Amphi váži 4,5 kilogramu a je schopná dodať až 13,6 kilogramu doplnkového ťahu, čo znamená, že „priemerná osoba“ môže s elektrickým pohonom plávať do maximálnej rýchlosti 3 uzlov (3,5 km / h). Vývojári plánujú v ďalšej verzii prototypu dosiahnuť rýchlosť 5 uzlov (9,3 km / h), pričom konečná komerčná verzia by mala byť schopná dosiahnuť rýchlosť približne až 9 uzlov (16,7 km / h).

Podľa dizajnérov má Amphi, dokonca aj v jeho súčasnej podobe, polovičnú hmotnosť existujúcich podvodných skútrov, ktoré ponúkajú porovnateľný ťah. Navyše na rozdiel od väčšiny z nich, Amphi ponecháva používateľovi voľné ruky. Výdrž batérie na jedno nabitie sa zatiaľ pohybuje od 45 minút do dvoch hodín, v závislosti od nastavenia zariadenia.

Elektrický monofin Amphi.

Elektrický monofin Amphi bude k dispozícii prostredníctvom start-up kampane, ktorá sa začne od budúceho mesiaca. Konečný produkt by mal byť k dispozícii budúce leto za cenu približne od 2 500 do 2 800 dolárov. Kupujúci bude mať tiež možnosť pridať do zariadenia ekologický „MyGaya“ senzor, ktorý zhromažďuje údaje, ako je teplota vody a slanosť, o ktoré sa potom delí s morskými ekológmi.

Elektrický monofin Amphi.