Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Eyer prináša možnosť rýchleho vyšetrenia sietnice cez internet

Eyer prináša možnosť rýchleho vyšetrenia sietnice cez internet
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V odľahlých komunitách nebýva často dostupný praktický lekár a očný lekár už vôbec nie. Aj to dôvod, prečo brazílska spoločnosť Phelcom Technologies vytvorila Eyer. Ide o zariadenie pripojené k smartfónu, ktoré umožní oftalmológom analyzovať snímky sietnice a skenovať pacientov prostredníctvom internetu.

Zariadenie Eyer je určené na používanie praktickými lekármi alebo inými zdravotníckymi pracovníkmi a dodáva sa s kompatibilným „vysokokvalitným“ smartfónom. Kamera v telefóne je zarovnaná s objektívom v zariadení Eyer a zachytáva snímky umelo osvetlenej sietnice pacienta. Nie sú pritom potrebné žiadne očné kvapky a úplné vyšetrenie sietnice sa dá vykonať za menej ako minútu.

Zariadenie Eyer pre mobilné vyšetrenie sietnice.

Mobilná aplikácia následne prenesie snímky na vzdialený server Eyer Cloud, kde sú prístupné očnému lekárovi z väčšieho zdravotníckeho centra. Tento lekár potom kontroluje poruchy, ako je diabetická retinopatia, glaukóm, vekom podmienená makulárna degenerácia alebo iné poruchy sietnice. Ak používateľ nemá v čase vyšetrenia prístup na internet, obrázky sa dajú uložiť do telefónu, kým nie je k dispozícii prístup pre ich nahratie na cloud.

Po tom ako sa snímky sietnice anonymizujú, pridajú sa do databázy. Táto kolekcia fotografií je teraz využívaná pre trénovanie algoritmov strojového učenia založených na umelej inteligencii, ktoré automaticky zisťujú rôzne očné ochorenia, čo uľahčuje vyšetrenie používateľom systému. Umelá inteligencia je v súčasnosti schopná rozpoznať diabetickú retinopatiu s presnosťou 80 percent. Predpokladá sa, že táto hodnota vzrastie až na 95 percent, keď sa do databázy pridá viac obrázkov.

Zariadenie Eyer pre mobilné vyšetrenie sietnice.

Technológia Eyer by sa dala dodatočne zabudovať do okuliarov, ktoré automaticky zobrazia sietnice pacienta a štandardizujú proces vyšetrenia. Zariadenie Eyer je pritom už vo výrobe a predáva sa za 5 000 dolárov, vrátane kompatibilného smartfónu. Podľa finančnej skupiny Agência FAPESP stojí najrozšírenejší konvenčný oftalmoskop asi 30 000 dolárov a navyše musí byť pripojený k počítaču.

Zariadenie Eyer pre mobilné vyšetrenie sietnice.