Päťročné deti pôjdu povinne do škôlky, schválili novelu zákona

TA3 TASR
27.6.2019 16:55

Predprimárne vzdelávanie v materských školách pre päťročné deti bude povinné. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, známeho ako školský zákon, ktorú schválili poslanci parlamentu. Predprimárne vzdelávanie sa však nebude rátať do povinnej školskej dochádzky.

Päťročné deti pôjdu povinne do škôlky, schválili novelu zákona
SITA/BSK

Zmeny by mali nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2021. Pôvodný návrh bol na september 2020, dôvodom posunutia účinnosti je podľa predkladateľov z koalície najmä dobudovanie potrebných kapacít v materských školách a zabezpečenie dostatku personálu.

Schválený návrh zavádza do praxe znížené kvalifikačné predpoklady pre ľudí, ktorí budú deti vzdelávať v domácom prostredí. Pôvodne navrhované vysokoškolské pedagogické vzdelanie sa mení na stredoškolské s maturitou. Podľa slov predkladateľov sa novelou určili napríklad aj presné počty detí, ktoré môžu byť v triedach.

Novela tiež zakazuje politickú činnosť na školách a zavádza povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov. Koalícia pôvodne v novele navrhovala, aby predprimárne vzdelávanie v materských školách bolo pre päťročné deti povinné, čím chceli predĺžiť povinnú školskú dochádzku zo súčasných desať rokov na 11, pričom povinná školská dochádzka v materskej škole mala trvať jeden rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok