Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosná technológia deteguje nebezpečné bakteriálne toxíny vo vode

Prenosná technológia deteguje nebezpečné bakteriálne toxíny vo vode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotosyntetické baktérie modrozelených rias žijú v mnohých vodných plochách a produkujú škodlivé látky známe ako cyanotoxíny. Čím skôr sa tieto toxíny vo vode zistia, tým lepšie. Výskumníci preto vytvorili novú formu detekcie cyanotoxínov prostredníctvom zariadenia pripojeného k smartfónu.

Pri bežnej kontrole cyanobaktérií v jazerách alebo v riekach sa odoberajú vzorky vody, ktoré sa odosielajú do laboratória. Kým sa však vzorky analyzujú, môžu sa baktérie modrozelených rias premnožiť až do štádia, kedy rýchlo rastú a „vykvitnú“ až tak, že sú nebezpečné pre verejnosť. Vedci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne sa preto rozhodli vyvinúť systém skoršieho varovania a vytvorili prvý prenosný systém pre detekciu cyanotoxínov vo vode na svete.

Používatelia jednoducho umiestnia kvapku skúmanej vody na čip, ktorý sa potom vloží do čítacieho zariadenia. To je zasa namontované na smartfóne. Čip je vopred naplnený jednovláknovými DNA farbivami kombinovanými s molekulami známymi ako aptaméry. Tie sa viažu s akýmikoľvek cieľovými molekulami, ktoré môžu byť prítomné vo vzorke, čo spôsobuje ich fluorescenciu. Výsledkom je, že v priebehu piatich minút dokáže aplikácia v smartfóne upozorniť používateľov na prítomnosť a hladinu až štyroch bežných typov cyanotoxínov - anatoxín-a, cylindrospermopsín, nodularín a mikrocystín-LR.

Prenosné zariadenie pre detekciu cyanobaktérií je prepojené so smartfónom.

Technológia deteguje tieto toxíny v rámci stanovených kritérií pre kvalitu vody, no zatiaľ nie je schopná odhaliť cyanotoxíny v nižšom množstve, ako je limit pre pitnú vodu stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou. Hoci je to teda užitočný nástroj pre monitorovanie životného prostredia a dá sa použiť ako mobilné posúdenie kvality rekreačnej vody, ešte nie je vhodný pre hodnotenie bezpečnosti pitnej vody.

Výskumníci teraz pracujú na zvýšení citlivosti systému, aby ho bolo možné použiť práve na zistenie, či je voda bezpečná aj na pitie. Uvádzajú tiež, že ak by sa zariadenie začalo komerčne vyrábať, malo by byť relatívne lacné. V súčasnosti stojí jeho výroba menej ako 70 dolárov, pričom čipy sú lacnejšie ako jeden dolár.

Mobilná aplikácia do piatich minút od odobratia vzorky zobrazí výsledky analýzy cyanobaktérií vo vode.