Zmena financovania politických strán a kampaní je bližšie k realizácii

TA3 TASR
26.6.2019 20:12

Finančné limity pre politické strany, zmena financovania volebnej kampane, úprava pokút a zrušenie tretích strán v kampani. To sú zmeny, ktoré má priniesť novela zákona o volebnej kampani z dielne koalície.

Väčšia transparentnosť

Národná rada SR o nej rokuje v zrýchlenom režime a posunula ju do druhého čítania. Hlasovaním o návrhu novely poslanci ukončili siedmy deň 46. schôdze Národnej rady SR. Politické strany by počas jedného volebného obdobia do NR SR mohli podľa návrhu prijať v súhrne najviac 3.500.000 eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov.

"Zavedením tohto limitu sa zabezpečí väčšia transparentnosť vo financovaní politických strán. Tiež sa zabráni neúmernému 'predvolebnému' predlžovaniu politických strán, ktoré sa spoliehajú na svoj volebný úspech a následné príjmy zo štátneho rozpočtu," uvádza sa v návrhu.

Zrušenie tretích strán

Novela má tiež zrušiť vo volebnej kampani tretie strany. "Tretie strany, ako osoby podporujúce program, činnosť a ciele politických strán neplnili cieľ, pre ktoré boli v tomto zákone zriadené. Vo volebnej súťaži slúžili ako prvok doplňujúci nedostatočné zdroje kandidujúceho subjektu, resp. napomáhajúci obchádzaním zákona prekračovať limity ustanovené pre kandidátov a politické strany," vysvetľujú predkladatelia.

Upraviť sa majú aj pokuty za neoprávnené vedenie volebnej kampane a za vedenie volebnej kampane v čase volebného moratória. Mali by sa zvýšiť. "Zároveň sa dopĺňa sankcia pre právnické osoby za porušenie volebného moratória, ktorá v zákone absentovala," uvádza sa v návrhu. Novela ďalej určuje tiež maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena. Novela hovorí o sume 10.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok