Predložte zákon o dvojakej kvalite, Sulík vyzýva Matečnú

TA3 TASR SITA
26.6.2019 11:34

Do slovenskej legislatívy je potrebné čo najskôr zapracovať upravenú európsku smernicu, ktorá hovorí o dvojakej kvalite potravín. Len vtedy sa totiž dá oprieť o to, či výrobca spotrebiteľov klame alebo nie. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda opozičnej SaS Richard Sulík.

Predložte zákon o dvojakej kvalite, Sulík vyzýva Matečnú
SITA/Marko Erd

Sulík: Nevieme, či výrobca klame

"Odkedy bola prijatá tá smernica, tak je zakázané v jednom balení mať rôzne produkty," opísal s tým, že teraz je potrebné už len preniesť smernicu do národnej legislatívy. Ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú podľa Sulíka liberáli už vyzývali, aby v tomto zmysle predložila zákon, doposiaľ sa tak nestalo.

"Tak ju vyzývam opäť, aby najneskôr na septembrovú schôdzu takýto zákon predložila, pretože až vtedy sa dá oprieť o to, či nejaký výrobca klame spotrebiteľov tým, že do jedného a toho istého balenia balí produkty rôznej kvality a, samozrejme, tej horšej, nižšej kvality posúva na východný trh," podotkol predseda SaS. Momentálne sa však podľa jeho slov nejaví, že by sa tak dialo. Poznamenal, že správa Európskej únie, ktorá zahŕňala porovnanie vo viacerých štátoch, konštatuje, že rovnaké balenie s iným obsahom bolo v 9 % prípadov "ani tam nevieme, či tam išlo o klamlivú činnosť".

Zlyhala aj štátna správa

V tomto smere podľa neho zlyháva aj Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Jarmila Halgašová, ktorá sa v SaS zameriava na pôdohospodárstvo, skonštatovala, že do júla minulého roka ŠVPS na webovej stránke odkazovala, že pokiaľ ide o nekalé obchodné praktiky, kompetentná je Slovenská obchodná inšpekcia. Ako dodala, kompetenciu v prípade nekalých praktík pre potraviny má v zmysle zákona ŠVPS.

Podľa Halgašovej bolo ignorované množstvo spotrebiteľov. SOI podľa Sulíka odstúpila na ŠVPS za minulý rok 211 podnetov. ŠVPS zároveň podľa neho informovala o tom, že za 12 rokov od účinnosti zákona o ochrane spotrebiteľa eviduje 163 podaní. Upozornil, že je potrebné zistiť, kde končia podnety a začať ich vybavovať.

Na tlačovú besedu SaS reagovala aj poslankyňa za SNS Eva Antošová, podľa ktorej je potrebné poďakovať Richardovi Sulíkovi za to, že konečne ocenil stranu SNS za odhalenie témy dvojakej kvality potravín. "Pretože sám uznal, že dvojaká kvalita existuje, pričom pred pol rokom tento problém zosmiešňoval. Dnes hľadá opäť tému, akou by zaujal, ale opäť len zbytočne vyvoláva vášne u ľudí, pretože na opatreniach a zapracovaní európskej smernice do našich právnych predpisov sa už dávno pracuje,“ uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok