Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomová 3D tlačená „farma“ pre rast nových vlasových folikulov

Prelomová 3D tlačená „farma“ pre rast nových vlasových folikulov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzrušujúci výskum vedcov demonštruje nový spôsob pestovania ľudských vlasových folikulov s pomocou 3D tlačených foriem, ktoré fungujú ako také vlasové farmy. Je to vôbec prvýkrát, čo sa podarilo vypestovať bunky ľudských vlasových folikulov čisto v laboratórnych podmienkach. Otvára to potenciálne neobmedzený zdroj vlasových folikulov pre budúce chirurgické zákroky na obnovu vlasov.

V poslednom období sa rýchlo posunul vývoj v oblasti chirurgickej transplantácie vlasov, no tento proces sa stále zásadne spolieha na štepy vlasových folikul. Pestovanie ľudských vlasových folikulov v laboratórnych podmienkach sa pritom ukázalo byť náročné, čo obmedzuje chirurgickú obnovu vlasov najmä u pacientov, ktorí nemajú žiadne vlasy, ktoré môžu byť štepené.

Výskumníkom z Kolumbijskej univerzity sa však podarilo prísť na prelomovú metódu, ktorá v sebe spája niekoľko inovácií. Tím vedcov vytvoril unikátnu plastovú formu s pomocou technológie 3D tlače. Tieto formy sú navrhnuté tak, aby sa podobali prirodzenému mikroprostrediu, ktoré stimuluje rast vlasových folikulov cez malé výstupky so šírkou len pol milimetra.

Vedcom sa podarilo s pomocou 3D tlačenej formy prvýkrát vypestovať bunky ľudských vlasových folikulov v laboratórnych podmienkach.

Druhá inovácia demonštrovaná vo výskume ukázala, že viacero nájdených nových rastových faktorov môže účinne stimulovať rasť vlasov. Po tom, čo sa vypestovala ľudská koža okolo 3D tlačenej formy, výskumníci do zariadenia osadili bunky vlasových folikul získaných od dobrovoľníkov. Jednou zo stimulačných zložiek nových rastových faktorov je pritom molekula, ktorá je navrhnutá tak, aby inhibovala dráhu nazývanú ako JAK-STAT. Predchádzajúca štúdia odhalila, že táto nedávno objavená dráha udržuje spiace vlasové kmeňové bunky a novo vyvinuté inhibítory ju môžu prebudiť, čo vedie k rastu vlasového folikulu.

Vedci tvrdia, že nová metóda je schopná pestovať vlasové folikuly rýchlosťou, ktorá v konečnom dôsledku môže umožniť neobmedzený prísun vlasových folikulov a to bez potreby vlasových štepov od darcov.

Stále však vedcov čaká množstvo práce na optimalizácii a komercializácii tohto procesu ešte pred tým, kým sa stane klinicky dostupným. No v budúcnosti môže pomôcť nielen ľudom, ktorí hľadajú riešenia na ich rednutie vlasov, no tento systém môže poslúžiť aj ako veľkoobjemová prípravovňa ľudských vlasových folikulov, ktorá umožní rýchlejšie klinické testovanie liekov na rast vlasov.

Prierez vypestovaného vlasového folikulu.