Most navrhuje verejnú voľbu kandidátov na ÚS, Smer trvá na tajnej

TA3 TASR
25.6.2019 19:50

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že po utorkovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov bude strana navrhovať verejnú voľbu. O tom, že by ďalšia voľba mala byť už verejná, hovoril aj šéf SNS Andrej Danko. Poslanci za Smer-SD trvajú na tajnej voľbe.

Most navrhuje verejnú voľbu kandidátov na ÚS, Smer trvá na tajnej
SITA/Alexandra Čunderlíková

Jarjabek: Začína to byť veselé

Podľa poslanca Dušana Jarjabka zo Smeru-SD by mohla prezidentka Zuzana Čaputová pomôcť riešiť túto situáciu a vymenovať ďalších sudcov. "Opäť sme bližšie k cieľu. Už to začína byť veselé," povedal po voľbe Jarjabek. Ústavný súd však podľa neho nie je nefunkčný. "Keď prezidentka chce, môže z tejto tzv. krízy urobiť 'nekrízu'. ... Keď pani prezidentka chce, môže z týchto ľudí, ktorí sú navolení, vybrať polovicu," dodal.

Koalícia podľa Jarjabka v niektorých veciach funguje a v niektorých veciach nie. "Ak sa niekto pomýlil zámerne, nefunguje," reagoval. Za najkorektnejšiu však považuje tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Dodal tiež, že šéf Smeru-SD Robert Fico už "dávno nechce ísť na Ústavný súd". Podľa ďalšieho poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka zjavne dohody neplatia a proces voľby začína byť nedôstojný. Petrák taktiež trvá na verejnej voľbe.

Verejnú voľbu pripustil aj Bastrnák

Okrem Bugára pripustil verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. "My vždy držíme dohody. ... "Nikoho to neteší, Most-Híd by chcel mať stopercentne túto celú vec za sebou, dúfali sme, že zvolíme piatich," reagoval.

"Svoj sľub som si splnil," povedal po voľbe poslanec za SNS Dušan Tittel. "Už dlhší čas sa, bohužiaľ, nepodarilo zvoliť dostatočný počet. Bude piate kolo volieb, musíme dovoliť tých zvyšných," dodal s tým, že volil aj Pfundtner. "Je dôležité do budúcnosti zmeniť kľúč volieb," skonštatoval.

Keďže sa poslancom nepodarilo zvoliť potrebný počet kandidátov na ústavných sudcov, bude ďalšia voľba, ktorá by sa mala uskutočniť v septembri. Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodarilo dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 14 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte štyria. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok