Opäť to nevyšlo, poslanci zvolili len jednu kandidátku na ÚS

TA3 SITA
25.6.2019 18:25

Poslanci Národnej rady v tajnom hlasovaní v opakovanej voľbe zvolili iba jedného kandidáta na ústavného sudcu. Je ňou štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner, ktorá získala 74 hlasov poslancov.

Počet platných hlasovacích lístkov poslancov bol 141 a neplatných šesť. Keďže poslanci nezvolili požadovaný počet, čiže päť kandidátov, bude vyhlásená nová voľba. Blízko k hranici zvolenia bol Libor Duľa a Peter Melicher. Obaja dostali 72 hlasov. Úspešný kandidát musel dnes získať minimálne 74 hlasov.

Do štvrtej voľby sudcov bolo prihlásených 16 uchádzačov, z ktorých väčšina už kandidovala v predošlých voľbách. V štvrtej voľbe zvolili iba kandidáta Radoslava Procházku. Teraz volili spomedzi 15 uchádzačov. Poslanci NR SR hľadali chýbajúcich sudcov v tomto roku už trikrát, pričom z požadovaného počtu 18 kandidátov zvolili iba 12. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich a košická inštitúcia funguje preto od februára v obmedzenom režime.

Medzi uchádzačmi boli dvaja nováčikovia Rudolf Čirč a Peter Kubík. Okrem nových kandidátov v tajnej voľbe o post na košickom súde uchádzala štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. Vo štvrtej voľbe NR SR hlasovala aj o Kataríne Čechovej, Ladislavovi Duditšovi, Michalovi Ďurišovi, Liborovi Duľovi, Borisovi Gerberym, Martine Jánošíkovej, Štefanovi Kseňákovi, Michalovi Matulníkovi, Petrovi Melicherovi, Zuzane Pitoňákovej, Petrovi Strakovi a Robertovi Šorlovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok