Fotogaléria: Zaujímavé okamihy z prezidentkinej cesty v Bruseli

TA3 TASR SITA
25.6.2019 19:59

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová absolvovala svoju druhú zahraničnú cestu po nástupe do funkcie. V Bruseli sa stretla s belgickým kráľom Philippom, generálnym tajomníkom NATO ‎Jensom Stoltenbergerom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom. Pozrite si fotogalériu z jej druhej cesty.

Fotogaléria: Zaujímavé okamihy z prezidentkinej cesty v Bruseli
SITA/Marián Garaj

Návštevu Bruselu a inštitúcií Európskej únie a Severoatlantickej aliancie nevníma Čaputová ako návštevu zahraničia.

Jens Stoltenberg ocenil, že Čaputová pricestovala len desať dní po prevzatí úradu hlavy štátu. Vníma to najmä ako podporu prezidentky hodnotám Aliancie. Šéf NATO pred novinármi ocenil aj doterajšie 15-ročné úspešné pôsobenie SR v štruktúrach Aliancie, účasť slovenských vojakov na zahraničných operáciách, pomoc pri posilňovaní bezpečnosti východného krídla NATO prostredníctvom slovenskej jednotky v Lotyšsku a tiež postupné zvyšovanie výdavkov na obranu, keď Slovensko podľa jeho slov patrí medzi spojencov, ktorí najviac plnia svoje rozpočtové záväzky v tejto oblasti.

S predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom sa venovali aj Čaputovej prioritám - sociálnej rovnosti, ochrane životného prostredia a právnemu štátu. Prezidentka tieto témy nevníma ako čisto národné, ale témy, kde členské štáty môžu spolupracovať. Obaja sa rozprávali aj o nových menách šéfov európskych inštitúcií. Prezidentka dúfa, že sa pri výbere nových predsedov bude brať do úvahy rodová aj regionálna rovnosť. Čaputová sa opäť plne postavila za hodnoty Európskej únie. Podľa nej je to spoločný hodnotový priestor a záleží jej na tom, aby sme v ňom boli sebavedomým konštruktívnym členom.

Prezidentku prijal belgický kráľ Philipp.

02_ac1100ae-3b2f-1ccd.jpg

Na záver svojej návštevy sa prezidentka stretla s krajanmi v Bruseli. Poďakovala sa im za ich prácu aj podporu, ktorú cítila počas kampane a stále cíti. „Požičiam si to známe – 20 percent záleží na systéme, ale 80 percent závisí od ľudí,“ povedala Slovákom aj Čechom združeným v organizácii Od Tatier k Schumanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok