Zubári sa nedohodli s poisťovňou, na platby chýbajú zdroje

TA3 SITA
25.6.2019 13:30

Slovenská komora zubných lekárov sa nedohodla so zdravotnou poisťovňou Dôvera na platbách výkonov v zubno-lekárskej zdravotnej starostlivosti od 1. júla 2019. "Nedostatok disponibilných finančných zdrojov je dôvod, pre ktorý sa SKZL nedohodla so zdravotnou poisťovňou Dôvera na zreálnení platieb," uviedla komora.

Zubári sa nedohodli s poisťovňou, na platby chýbajú zdroje
SITA/Diana Černáková

Komora zároveň informovala, že sa rozhodla predĺžiť platnosť zmlúv o tri mesiace za súčasných podmienok a pokračovať v rokovaní. Pripomenula tiež vyjadrenie rezortu zdravotníctva, že do ambulantného sektora išlo oproti vlaňajšku o 55 miliónov eur viac a zdroje sú rovnomerne rozdelené do všetkých oblastí potrebných pre všetkých pacientov a zdravotníkov.

Slovenská komora zubných lekárov nesúhlasí s vyjadrením rezortu, pretože do segmentu sa podľa nich z roka na rok dostáva nižšie percento disponibilných zdrojov za zubno-lekárske výkony hradené zdravotnými poisťovňami. "Potom je na mieste otázka, o čom máme rokovať so zdravotnými poisťovňami, keď jediné, čo počujeme, je nedostatok disponibilných finančných zdrojov, a preto nie je možné vyhovieť legitímnym požiadavkám zubných lekárov," konštatovala komora.

Zubní lekári predložili požiadavky, ktoré by mali priniesť vyššiu spokojnosť pacientov v poskytovaní zdravotných výkonov v zubných ambulanciách. "Z dôvodu deklarovaného nedostatku disponibilných zdrojov sme sa rozhodli, s ohľadom na našich pacientov, predĺžiť platnosť zmlúv o tri mesiace za súčasných podmienok a pokračovať v rokovaní tak, aby sme od 1. októbra 2019 mohli uzavrieť zmluvné a cenové podmienky zodpovedajúce reálnejším úhradám za zubné ošetrenia," ukončila Slovenská komora zubných lekárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok