Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Ako dostať bezpečný internet na verejné priestranstvá?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viete si predstaviť život bez internetu? Teraz asi poviete áno, ale keď vypadne, všetci, čo ho denne používame, sme ako bez rúk. A čoraz viac si to budú uvedomovať aj ľudia v obciach, nielen v mestách. Už aj menšie samosprávy začínajú svoje územie pokrývať voľnými wifi hotspotmi. A aby to mali jednoduchšie, na pomoc im prichádzajú zaujímavé technológie, ktoré sa zároveň dokážu postarať aj o bezpečnosť verejného prístupu k najväčšej počítačovej sieti na svete.

Verejné pripojenie k internetu už nie je len výsadou kaviarní či nákupných centier. Čoraz častejšie sa s ním môžeme stretnúť v mestách či dokonca aj v niektorých obciach po celom Slovensku. Samotný prístup k internetu však nemusí prinášať komfort len občanom. Rovnako dôležitý je aj pre samosprávy. Tie ho môžu využiť pre poskytovanie rôznych služieb v rámci riešení Smart Cities.

„Sú to služby, ktoré sú nevyhnutné k zabezpečeniu chodu mesta. Môžu to byť služby súvisiace s bezpečnosťou toho daného mesta. Ale to môžu byť aj služby, ktoré pomôžu tomu občanovi ako povedzme návštevníkovi toho mesta alebo aj lokálnemu rezidentovi sa v meste zorientovať,“ vysvetľuje pán Roman Janovič, CISCO CZ & SK.

Práve internetová sieť sa dá využiť aj pre zber dát v Smart Cities systémoch, do ktorých je zapojených množstvo IoT senzorov. Tie posielajú informácie v malých dátových balíkoch a aj preto sa javí byť výhodná, časom osvedčená, bezdrôtová technológia Wi-Fi. Samosprávy tak nielenže poskytnú prístup k internetu pre občanov, ale zároveň získajú prístup k anonymným údajom z ich pripojených mobilných zariadení.

„Viem presne ako sa mi tí ľudia pohybujú, či sa pohybujú, s akou frekvenciou, ako často. Viem to využiť na to, aby sme povedzme rozumne plánovali dané lokality, parky, námestia.“

Pokrývanie územia obce bezdrôtovým internetom treba samozrejme vopred naplánovať. Pri realizácii sa následne použije viacero takzvaných access pointov, čiže prístupových bodov. V tomto smere sa dajú využiť aj stĺpy verejného osvetlenia, na ktorých sa môžu nachádzať popri tom aj rôzne senzory internetu vecí. Stĺpy sú výhodné aj pre svoju výšku, ktorá zariadeniam prináša fyzické zabezpečenie pred vandalmi. No a o digitálnu bezpečnosť sa zasa postará poskytovateľ signálu.

„Vieme okolo seba monitorovať frekvenčné spektrum, vieme hľadať útočníkov, ktorí predstierajú, že sú súčasťou tej mestskej siete na Wi-Fi. Vieme zabezpečovať záležitosti takého charakteru, aby ktokoľvek sa pripojí na ten access point, aby bol presmerovaný na ochranu povedzme doménových mien.“

Analýza dát v rámci verejnej Wi-Fi siete by mestám a obciam mohla v budúcnosti priniesť aj ďalšie možnosti poskytovania služieb nielen pre ich obyvateľov, ale napríklad aj v spojení s cestovným ruchom.

„Pokiaľ sa ku mne ten turista pripojí, tak mu dať dobré informácie. Môžem mu poskytnúť propagačné materiály, môžem mu dať zoznam podujatí, môžem ho pritiahnuť do nejakých obchodov, to znamená, môžem nad tým vytvárať tú biznisovú hodnotu,“ dodáva pán Roman Janovič, CISCO CZ & SK.

Internetový prístup cez verejnú bezdrôtovú Wi-Fi sieť má teda viacero výhod aj v súvislosti s projektmi Smart Cities. Popri efektívnej správe miest a obcí tak prispieva aj ku komfortnejšiemu životu nás občanov.