Koľko si pýtajú absolventi? Podľa Richtera sú ich nároky prehnané

TA3 SITA
24.6.2019 16:10

Absolventi vysokých škôl očakávajú, že ich plat po ukončení štúdia u zamestnávateľa presiahne tisíc eur. Očakávaný priemerný plat absolventov VŠ totiž dosahuje 1 060 eur. Vyplýva to z analýzy portálu Profesia.sk. Najsmeljšie platové očakávania majú absolventi Slovenskej technickej univerzity v Bratislave s platom 1 279 eur.

Koľko si pýtajú absolventi? Podľa Richtera sú ich nároky prehnané
TASR/Jakub Kotian

Vyše 1 100 eur ako mzdu po ukončení štúdia očakávajú aj absolventi Ekonomickej univerzity a Univerzity Komenského v Bratislave, ako aj absolventi Technickej univerzity v Košiciach a absolventi Žilinskej univerzity. Naopak, mierne pod tisíceurovou hranicou je očakávaný plat absolventov Trenčianskej univerzity A. Dubčeka. Absolventi tejto vysokej školy čakajú, že ich plat dosiahne 998 eur. "Vo všeobecnosti sú tie nároky absolventov relatívne trošku prehnané vzhľadom na možnosti, ktoré v podmienkach Slovenska sú," reagoval na analýzu spoločnosti Profesia minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Upozornil na to, že v súčasnosti je veľký dopyt po absolventoch technického vzdelania. "Tí si majú právo takto nárokovať a veľakrát im zamestnávateľ možno aj vyjde v ústrety," povedal.

Ako uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka, nástupný plat absolventa VŠ závisí od odboru, aký vyštudoval a ako sa na prácu pripravoval počas štúdia. "Či má aj praktickú skúsenosť a či príde do prostredia, ktoré veľmi dobre pozná z hľadiska svojej absolventskej praxe, ktorú realizoval počas štúdia," tvrdí. Ak toto absolvent podľa neho spĺňa, tak mu zamestnávateľ možno vie dať aj tisíceurový nástupný plat. "Je to však veľmi individuálne a ťažko sa na to dá zodpovedať paušálne," povedal.

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský upozornil na to, že na Slovensku je okolo 60 percent absolventov stredných a vysokých škôl, ktorí nepracujú v odbore, ktorý vyštudovali. "Inými slovami, študovali niečo, čo ich práca nepotrebuje," povedal. Zvyšných 40 percent sú podľa Lelovského absolventi, o ktorých sa zamestnávatelia idú "pobiť". O 60 percent absolventov tak trh práce až tak nestojí, tvrdí viceprezident RÚZ. "Mnohí budú trpko plakať a budú musieť absolvovať rekvalifikáciu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok