Deti by nemali dostávať do vienka exekúcie. Sme rodina má návrh

TA3 TASR
24.6.2019 11:46

Hnutie Sme rodina navrhuje, aby sa peňažné dlhy, ktoré vznikli neplnoletému dieťaťu, preniesli na jeho zákonného zástupcu. Dosiahnuť to chce novelou Občianskeho zákonníka, ktorú poslanci hnutia predložili na rokovanie aktuálnej schôdze parlamentu.

Deti by nemali dostávať do vienka exekúcie. Sme rodina má návrh
TASR/Martin Baumann

Líder hnutia Boris Kollár vyzval predsedov koaličných strán, aby navrhovanú právnu úpravu podporili. "Ak vznikne peňažný dlh maloletému dieťaťu, ktoré nedovŕšilo vek 15 rokov, prechádza tento dlh na jeho zákonného zástupcu, respektíve na osoby, ktorým je dieťa zverené do náhradnej starostlivosti," objasnil navrhovanú zmenu poslanec Milan Krajniak.

Úprava by si podľa šéfa hnutia nevyžiadala žiadne finančné prostriedky. "Tento balíček by nestál nič ani korunu, akurát by chránil naše deti, aby nedostali do vienka exekúcie," doplnil Kollár.

Kollár poukázal na prípad, keď rodičia neplatia poplatky za komunálny odpad, pričom sa tieto poplatky rozpočítajú na každého člena domácnosti aj na deti, a tým im vznikajú exekúcie. "Deti sa dostali pod exekúciu nie vlastnou vinou a zrazu boli diskriminované... Majú dlh alebo sú v registri dlžníkov," skonštatoval. Podľa vlastných slov poslanci nechcú zabrániť vymáhaniu dlhov. Vymáhať by sa však podľa nich mali voči zákonnému zástupcovi dieťaťa a nie voči dieťaťu samotnému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok