Horúčavy si berú svoju daň. Cez víkend skolabovali desiatky ľudí

TA3 SITA
24.6.2019 11:25

Počas víkendu skolabovalo z tepla 99 pacientov, v sobotu 45 a v nedeľu 54. Ako informovala hovorkyňa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová, najviac pacientov skolabovalo cez víkend v Prešovskom kraji, bolo ich až 17.

Horúčavy si berú svoju daň. Cez víkend skolabovali desiatky ľudí
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti pre horúčavy v Banskobystrickom kraji, išlo o sedem pacientov. Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim.

"Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," povedala Krčová.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok