Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový gravel bicykel Cannondale má unikátne zadné odpruženie

Nový gravel bicykel Cannondale má unikátne zadné odpruženie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takzvané gravel bicykle sa stávajú čoraz obľúbenejšími, pretože spájajú určitú húževnatosť horských bicyklov s rýchlosťou cestných bicyklov. Vzhľadom k tomu, že jazdia na poľných a nespevnených cestách, príde vhod aj nejaké to odpruženie. Práve nový spôsob zadného odpruženia sa rozhodla spoločnosť Cannondale osadiť na svoj nový gravel bicykel.

Nový model gravel bicykla nesie názov Topstone Carbon a jeho rám je teda vyrobený z ľahkých uhlíkových vlákien. Bicykel disponuje novým systémom odpruženia zadného kolesa s názvom Kingpin, ktorý obsahuje jediný otočný čap v sedlovej trubici v mieste, kde sa sedadlo k nej pripája. Toto usporiadanie uľahčuje pohyb ohybných zón zadnej časti bicykla, sedlovej trubice a zadnej časti hornej trubky, čím poskytne až 30 mm odpruženie.

Gravel bicykel Cannondale Topstone Carbon.

Technológia Kingpin tak v zadnej časti bicykla pomáha znížiť nárazy a vibrácie počas jazdy na nerovnom teréne, čím sa zvýši komfort jazdy, trakcia a kontrola nad bicyklom. Systém navyše nevyžaduje žiadne nastavenie a prakticky ani žiadnu údržbu a tiež nie je taký ťažký a zložitý ako sú iné riešenia zadného odpruženia.

Bicykel Topstone Carbon je vybavený aj snímačom na kolese, ktorý spolupracuje s vlastnou aplikáciou spoločnosti Cannondale. Snímač automaticky meria rýchlosť, čas a vzdialenosť a môže ukladať informácie až o 900 hodinách jazdy. S aplikáciou v smartfóne alebo s iným zariadením sa spája prostredníctvom bezdrôtových technológií Bluetooth Low Energy (BLE) a ANT+. Batéria typu CR2032 má približne ročnú výdrž.

Gravel bicykel Cannondale Topstone Carbon disponuje novým systém odpruženia zadního kolesa s názvom Kingpin.

Aplikácia ukladá až 30 dní jazdy a zobrazuje vzdialenosť, rýchlosť, spálené kalórie, či dokonca používateľovi prezradí, koľko svojou jazdou na bicykli a nie v aute prispel k zníženiu emisií CO2. Okrem toho poskytne aplikácia aj prehľad o úspechoch a cieľoch jazdca. Používateľ tiež získa upozornenia na stav bicykla a aplikácia ho môže odkázať na relevantný servis.

Nový gravel bicykel Cannondale Topstone Carbon je k dispozícii v piatich modeloch s cenami od 2 700 dolárov až do 6 500 dolárov.

Nový systém Kingpin poskytne až 30 mm odpruženie zadného kolesa, pričom si nevyžaaduje žiadne nastavenie a prakticky ani žiadnu údržbu.