Tajná operácia Austrálie, do krajiny sa vráti osem detí džihádistov

TA3 TASR
24.6.2019 08:13

Šesť austrálskych detí, odvezených do Sýrie ich rodičmi, ktorí sa tam pridali k teroristickej organizácii Islamský štát, a ďalšie dve, ktoré sa tam narodili, boli odvezené z tamojšieho utečeneckého tábora. Stalo sa tak počas tajnej operácie austrálskej vlády, ktorej pomáhali miestne humanitárne organizácie, uviedla televízia ABC.

Tajná operácia Austrálie, do krajiny sa vráti osem detí džihádistov
TASR/AP (ilustračná fotografia)

Mali by byť zatiaľ v Iraku

Deti boli podľa ABC prevezené do susednej blízkovýchodnej krajiny a vrátia sa do Austrálie. Podľa denníka Australian sú v Iraku. Austrálsky premiér Scott Morrison potvrdil, že spomínaných osem detí je v starostlivosti austrálskych vládnych úradníkov. Ich identitu však nekonkretizoval ani nepovedal, kedy by sa mali vrátiť do Austrálie.

ABC informovala, že okrem iného ide o tri deti a dve vnúčatá austrálskeho bojovníka IS Khaleda Sharroufa, ktorého manželka Tara Nettletonová spolu s ich piatimi potomkami odišla za svojím manželom do Sýrie v roku 2015, niekoľko mesiacov po tom, ako sa pridal k IS. Nettletonová zomrela krátko nato na zdravotné komplikácie v irackom meste Mosul, zatiaľ čo Sharrouf a dve z jeho detí boli údajne zabité pri americkom nálete v blízkosti mesta sýrskeho Rakka v roku 2017. Sharrouf, medzičasom zbavený austrálskeho občianstva, sa stal známym zverejnením fotografie, na ktorej jeden z jeho synov drží v ruke odrezanú hlavu Sýrčana.

Tisícky zahraničných bojovníkov

Nettletonovej matka Karen od roku 2015 bojovala za návrat detí do vlasti. Zaynab, najstaršia z Sharroufových dcér, sa ako 13-ročná oženila s otcovým priateľom a má dve vlastné deti vo veku dva a tri roky. V súčasnosti čaká tretie dieťa. Okrem Sharroufových detí budú repatriované aj tri siroty po Yasinovi Rizvicovi pochádzajúcom z Melbourne a jeho manželka. Podľa Morrisona boli deti vyslobodené z "pochmúrnej a komplikovanej" situácie. "Skutočnosť, že rodičia svojim deťom ublížia tým, že ich vezmú do vojnovej zóny, je opovrhnutiahodným činom. Deti by však nemali byť trestané za zločiny svojich rodičov," povedal.

Rozhodnutie o návrate detí džihádistov do Austrálie sa nerodilo ľahko. "Bezpečnosť Austrálie a bezpečnosť našich občanov a personálu boli v tejto záležitosti vždy prvoradé," dodal Morrison. Odhaduje sa, že v rokoch 2013-2018 sa k IS v Iraku a Sýrii pridalo približne 40.000 zahraničných bojovníkov z 80 krajín. Organizácia Save the Children začiatkom tohto roka oznámila, že v sýrskych utečeneckých táboroch sa našlo viac ako 2500 detí zo zahraničia, ďalšie desiatky zomreli v dôsledku podvýživy a chorôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok