Niekoľko miliard dolárov pre Palestínu, Biely dom zverejnil návrh

TA3 TASR
23.6.2019 07:54

Biely dom zverejnil hospodársky návrh, ktorý by podľa neho mohol prostredníctvom investícií vygenerovať pre palestínsku ekonomiku v priebehu desiatich rokov 50 miliárd dolárov. Plán zároveň počíta s vytvorením milióna pracovných miest pre Palestínčanov.

Niekoľko miliard dolárov pre Palestínu, Biely dom zverejnil návrh
SITA/AP

Palestína konferenciu bojkotuje

Plán bol ohlásený niekoľko dní pred nastávajúcou investičnou konferenciou v Bahrajne, ktorú organizuje americká administratíva so zámerom urýchliť avizovaný izraelsko-palestínsky plán. Tento dlho očakávaný projekt Bieleho domu pod vedením poradcu amerického prezidenta Donalda Trumpa Jareda Kushnera a špeciálneho vyslanca Jasona Greenblatta však už Palestínčania odmietli s tým, že administratíva je príliš proizraelská.

Palestínska samospráva dvojdňovú investičnú konferenciu, naplánovanú Bahrajne, bojkotuje. Hanán Ašchráwiová, vysoko postavená členka výkonného výboru Organizácie za oslobodenie Palestíny, tento plán skritizovala. "Najskôr zrušte obliehanie Gazy, zastavte izraelské rozkrádanie našej zeme, prírodných zdrojov a nadácií, dajte nám slobodu pohybu a kontrolu našich hraníc, vzdušného priestoru, teritoriálnych vôd a tak ďalej. Potom budete vidieť, ako si budujeme pulzujúcu, prosperujúcu ekonomiku ako slobodný a suverénny ľud," vyhlásila.

Plán nevysvetľuje zdroj financovania

Organizácia Spojených národov už predtým odsúdila izraelské reštrikcie týkajúce sa palestínskej ekonomiky vrátane zákazu voľného pohybu a dovozu, ako hlavné faktory prispievajúce k hospodárskym ťažkostiam Palestínčanov. Biely dom označil predmetný plán za "dosiaľ najambicióznejšie a najvyčerpávajúcejšie medzinárodné úsilie pre palestínsky ľud". Plán vyzýva na granty, úrokové sadzby a súkromné investície, ale nevysvetľuje zdroj financovania a nesľubuje žiadnu pomoc od americkej vlády.

Plán počíta s rozvojom dopravného koridoru medzi Predjordánskom a pásmom Gazy, ktoré sú stále oddelené Izraelom. Ďalšie projekty sa zameriavajú na zlepšenie infraštruktúry, cestovného ruchu, poľnohospodárstva a vzdelávania pre Palestínčanov v Predjordánsku a pásme Gazy, ako aj na projekty v Egypte, Libanone a Jordánsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok