Kto by mal v EÚ riešiť migráciu? Názory vo V4 sú podobné

TA3 TASR
21.6.2019 14:17

Nový eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo by mal pochádzať z krajiny, ktorá rieši skôr migráciu po zemi, nie po mori. Po stretnutí so svojimi rezortnými kolegami z krajín V4 to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. Podľa jej slov sa krajiny zhodli na viacerých požiadavkách, o konkrétnych menách by mali hovoriť v najbližších dňoch.

"Sme za to, aby bol schengenský priestor zachovaný, aby sme efektívne chránili jeho vonkajšiu hranicu a plnili všetky dohody v rámci readmisií a návratovej politiky," priblížila Saková. Krajiny V4 tiež podľa nej volajú po jasnej zodpovednosti pri udeľovaní azylov a po riešení príčin migrácie, nielen dôsledkov. Zástupcovia krajín tiež zopakovali, že odmietajú povinné relokácie.

Partneri sa venovali aj zhodnoteniu slovenského predsedníctva vo V4. To podľa Sakovej dosiahlo pokrok najmä v rámci riešenia efektívneho nasadenia síl a prostriedkov v krajinách západného Balkánu prostredníctvo využívania kontaktných bodov. "V rámci týchto kontaktných bodov rozosielame a zhromažďujeme informácie o nasadení prostriedkov našich štyroch krajín v krajinách západného Balkánu," vysvetlila.

Ako ďalší úspech koordinačnej skupiny označila rozšírenie mandátu Frontexu. Maďarský minister vnútra Sándor Pintér potvrdil, že slovenské predsedníctvo vo V4 "dosiahlo veľa výsledkov", poľská šéfka rezortu Elžbieta Witek uviedla, že si ho "vysoko cení". Štátny tajomník českého ministerstva vnútra Jakub Kulhánek doplnil, že pre súčasné české predsedníctvo je "latka nastavená mimoriadne vysoko". Slovensko prevzalo ročné predsedníctvo V4 1. júla 2018 od Maďarska. Sloganom slovenského predsedníctva bol "Dynamický Vyšehrad pre Európu a svet", pričom jeho agenda bola postavená na troch hlavných prioritách — silná Európa, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia. Vo štvrtok slovenský premiér Peter Pellegrini v Bruseli predsedníctvo symbolicky odovzdal českému premiérovi Andrejovi Babišovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok