Trump priznal, že chystal útok na Irán. Cúvol na poslednú chvíľu

TA3 TASR
21.6.2019 09:02

Americký prezident Donald Trump na Twitteri oznámil, že v noci na piatok na poslednú chvíľu odvolal nálety na iránske ciele, keď mu generáli oznámili, že by pri nich zomrelo 150 ľudí. To by totiž podľa Trumpa nebola "primeraná" reakcia na zostrelenie amerického prieskumného bezpilotného lietadla Iránom.

V sérii príspevkov na Twitteri Trump tiež napísal, že USA boli pripravené "vrátiť úder sa na troch rôznych miestach", on však nálety desať minút predtým, ako sa mali uskutočniť, odvolal.

"Neponáhľam sa, naša armáda je prebudovaná, nová, a pripravená... je zďaleka najlepšia na svete," napísal Trump a dodal, že sankcie uvalené na Irán tento režim oslabujú, pričom Teheránu nebude umožnené získať jadrové zbrane. Irán je podľa jeho slov v súčasnosti už oveľa slabšou krajinou.

Iránske revolučné gardy tvrdia, že americký vojenský dron zostrelili vo štvrtok ráno vo svojom vlastnom vzdušnom priestore. Americká armáda naopak uvádza, že ho zostrelili v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko Hormuzského prielivu a šlo podľa nej o "nevyprovokovaný útok".

Viacerí americkí politici sa v posledných dňoch nechali počuť, že v súvislosti s Iránom nie je zo strany USA vylúčená žiadna možnosť. Vzťahy medzi Iránom a Spojenými štátmi sa dramaticky vyostrili po útokoch na ropné tankery, ktoré v posledných týždňoch zaznamenali v Ománskom zálive.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok