Proti tisíckam ľudí použili vodu aj plyn, chceli vtrhnúť do parlamentu

TA3 SITA
21.6.2019 06:48

Gruzínsko sa zmieta v politickej kríze. Predseda parlamentu rezignoval deň po mohutných protivládnych protestoch v centre Tbilisi. Pri stretoch s políciou utrpelo zranenia 240 ľudí a viac ako stovka z nich je stále v nemocnici. Nahnevaní Gruzínci chcú vyjsť opäť do ulíc aj dnes večer.

Podľa poradcu premiéra Davida Sergeenka ošetrili počas noci nepokojov v nemocniciach takmer 70 ľudí, z toho 39 policajtov a 30 civilistov. Televízia Rustavi-2 však hlási z jednej nemocnice až 100 zranených demonštrantov.

Nepokoje vyvolalo vystúpenie ruského poslanca Sergeja Gavrilova v parlamente v rámci zhromaždenia poslancov z pravoslávnych kresťanských krajín. Ruský politik podporil výzvy na nezávislosť Abcházska a Južného Osetska, nad ktorými stratilo Gruzínsko v roku 2008 vo vojne s Ruskom kontrolu. Gavrilov je tiež podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého mnohí Gruzínci nemajú radi.

Návšteva ruskej delegácie sa stretla so sťažnosťami, hnev však viedol k pouličnému protestu po tom, čo Gavrilov sedel počas schôdze v kresle predsedu gruzínskeho parlamentu. Gruzínsko a Rusko po vojne prerušili diplomatické vzťahy a aj napriek tomu, že podnikli kroky na obnovenie normálnych vzťahov, nepriateľstvo voči Rusku je v krajine pomerne silné a Gruzínci odmietajú akékoľvek ruské oficiálne návštevy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok