Je to vina koalície, reaguje SaS a OĽANO na nedostatok kandidátov

TA3 TASR
20.6.2019 18:50

Dostatočný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu sa opätovne nepodarilo zvoliť vinou koalície. Vyhlásili to poslanci opozičných strán Natália Blahová a Igor Matovič po voľbe kandidátov v Národnej rade, na ktorej sa podarilo zvoliť jedného uchádzača.

Je to vina koalície, reaguje SaS a OĽANO na nedostatok kandidátov
TASR/Martin Baumann

Chcú, aby ÚS konečne fungoval poriadne

Vinou koalície sa opätovne nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov na sudcov ÚS," skonštatovala Blahová s tým, že NR SR si nesplnila svoju povinnosť. Voľbu koalície označila za politikárčenie. Opozícia sa podľa jej slov k voľbe postavila zodpovedne a na základe dohody.

"Je nám ľúto, že voľbou prešiel jeden kandidát a to pán Procházka, o ktorého morálnom smerovaní môžeme pochybovať," podotkla. K opakovanej voľbe chcú opäť pristúpiť zodpovedne. "Veríme, že táto trauma už čoskoro pominie," doplnila s tým, že chcú, aby ÚS konečne fungoval poriadne.

Matovič: Smer sa snaží dosadiť svojich ľudí

Matovič skonštatoval, že na ÚS sa obracajú ľudia nespokojní s rozhodnutiami nižších súdov a sfunkčnenie ÚS je povinnosťou poslancov, v prvom rade koalície. Smer-SD sa podľa jeho slov snaží dosadiť na súd "svojich ľudí" a z voľby robí divadlo. Poslanec Alojz Baránik doplnil, že v strane SaS volili šesť dohodnutých mien. Sú to Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Martina Jánošíková, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka a Robert Šorl.

Vo štvrtkovej voľbe kandidátov na sudcov ÚS sa podarilo poslancom parlamentu zvoliť zo 16 kandidátov jedného, ktorého ponúknu prezidentke Zuzane Čaputovej. Je ním Radoslav Procházka. Opakovaná voľba kandidátov by mala byť v utorok 25. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok