Koľko kandidátov na ÚS majú poslanci ešte voliť? Výbor chce šiestich

TA3 TASR
20.6.2019 13:08

Ústavnoprávny parlamentný výbor odporučil poslancom, aby volili šiestich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Členovia výboru sa na tom uzniesli na mimoriadnom rokovaní.

Budú hľadať dohodu

"Predmetom diskusie bolo, aký počet kandidátov na ústavných sudcov má byť volený. Keďže nedošlo k dohode, obrátim sa na ústavnoprávny výbor so žiadosťou o výklad," povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko pred zasadnutím výboru. Mimoriadny výbor zvolal predseda Róbert Madej.

Madej navrhol, aby ďalší postup pri voľbe ústavných sudcov konzultoval predseda parlamentu ešte s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Šéf ústavnoprávneho výboru navrhol toto riešenie pre nejasnosti pri určovaní počtu kandidátov, ktorých je ešte potrebné zvoliť. Výbor jeho návrh nepodporil.

Na Ústavnom súde SR stále chýba šesť sudcov z 13 a košická inštitúcia tak od februára tohto roka funguje v obmedzenom režime. Poslanci NR SR hľadali nových sudcov už v troch dvojkolových voľbách.

Sedem z trinástich sudcov

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z trinástich sudcov. Ďalšia voľba má byť vo štvrtok podvečer. Poslanci sa sporia o počty kandidátov.

Danko v uplynulých dňoch po stretnutí s Čaputovou potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov. Most-Híd deklaroval zodpovedný postup pri voľbe. "Napriek tomu, že máme pochybnosti, budeme na koaličnej rade navrhovať, že je potrebné zvoliť maximálne šiestich kandidátov," povedal predseda klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák.

Predseda Smeru-SD Robert Fico varuje v súvislosti s voľbou pred rizikom diskriminačných žalôb. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) by bol rád, keby parlament už voľbu uzavrel a na ústavnom súde by bol plný počet sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok