Ho Či Min sa rozkladá. Hanoj si povolal expertov na balzamovanie

TA3 TASR
20.6.2019 12:29

Vietnam vytvoril špeciálny tím expertov - vrátane ruských vedcov - za účelom pomôcť zachovať balzamované telo zakladajúceho lídra tohto juhoázijského komunistického štátu Ho Či Mina.

Ho Či Min sa rozkladá. Hanoj si povolal expertov na balzamovanie

Špeciálny tím vytvorený za účelom posúdiť stav Ho Či Minových starnúcich telesných ostatkov, po prvý raz balzamovaných pred takmer 50 rokmi, začne svoju prácu v júli. "Výbor je poverený predložením plánov a vedeckých posudkov za účelom zachovania absolútnej bezpečnosti tela predsedu Ho Či Mina v dlhodobej perspektíve," uvádza sa v danom rozhodnutí.

Niekoľko krajín sveta - medzi nimi Čína, Severná Kórea i Vietnam - zabalzamovalo svojich zakladajúcich lídrov vďaka pomoci "Leninovho laboratória" z bývalého Sovietskeho zväzu. Tento tím zabalzamoval telo zosnulého boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina krátko po jeho smrti v roku 1924 a vystavil ho na verejnosti v Moskve. Takéto ostatky si vyžadujú pravidelnú a nákladnú starostlivosť, ako aj prebalzamovávanie. Stanovisko Hanoja sa však špecificky nevyjadruje o stave Ho Či Minovho tela.

trump-kim-summit-20980-266be7c0d0b34d4b94e71140347a2c63_ac1100ae-5f67-ff78.jpg

Vietnamský vodca je uložený v Sovietmi vybudovanom mauzóleu v hlavnom meste Hanoj. Telo je vystavené v sklenej rakve v tmavej miestnosti a ročne priláka tisícky návštevníkov. Severokórejský vodca Kim Čong-un v marci po skrátenom summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom položil pred Ho Či Minovo mauzóleum veniec. Vietnamský líder zomrel v septembri 1969.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok