Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SAP prináša inteligentné softvérové riešenia už aj pre samosprávy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viac očí viac vidí a viac hláv dokopy má tiež svoj význam, najmä pri riešení problémov. No stále je to málo oproti tomu, čo dokážu algoritmy s umelou inteligenciou. Nemeckí vývojári zo SAPu sa ich rozhodli použiť v riešeniach, ktoré sú určené pre zefektívnenie chodu firmy a tiež pre budovanie Smart Cities.

Ich systémy tak dokážu napríklad samé párovať faktúry s platbami, či dokonca predpovedať, kedy sa pokazí lampa verejného osvetlenia. Aby sa o technológiách dozvedela viac aj odborná verejnosť, SAP ich integroval do kamióna, ktorý chodí medzi ľudí.

Digitalizácia je nepochybne trendom dnešnej doby, no nie každý si hneď uvedomí, že to nie je len prevod papierových dokumentov do digitálnej podoby. V rámci digitalizácie môžu totiž firmy získavať zaujímavé údaje z rôznych oblastí. Objem týchto dát pritom neustále narastá, a tak človek už nemá šancu sa v nich orientovať. Práve preto prichádzajú vývojári zo SAPu s riešeniami, ktoré pomáhajú zefektívňovať riadenie firiem.

„Všetky dáta, ktoré do podniku vchádzajú, a ktoré ho opúšťajú, sú v zásade nejakým spôsobom obohatené určitými svojimi inteligentnými prvkami. A tieto informácie sú použité ďalej na optimalizáciu určitých biznis procesov, určitých nákupných postupov,“ hovorí pán Martin Ferenec, generálny riaditeľ, SAP Slovensko.

SAP už dávno nie je len firemnou databázou. Vývojári z nemeckej spoločnosti sa prispôsobili dobe a ich riešenia už obsahujú aj podporu umelej inteligencie pre automatizáciu procesov.

„Napríklad párovanie faktúr, čo je vlastne taká tá bežná agenda, ktorú každý podnik robí. Softvér dokáže nejakým spôsobom sa učiť a napárovať a túto vlastne agendu kompletne od toho človeka prebrať a urobiť to automaticky.“

Takéto inteligentné algoritmy má v sebe databázová platforma SAP HANA, prostredníctvom vzdialeného prístupu k službe SAP Analytics Cloud. Popri umelej inteligencii sa však vývojári venujú aj algoritmom s takzvanými prediktívnymi analýzami. S tými si rozumejú nástroje z rodiny inteligentných riešení SAP Leonardo, ktoré okrem iného dokážu dopredu predpovedať, čo sa udeje.

„Dokáže v zásade korelovať z týchto údajov informácie a hľadať určité závislosti medzi nimi, z ktorých v zásade vyústia informácie pre nejaké strategické smerovanie toho konkrétneho podniku,“ dodáva pán Martin Ferenec, generálny riaditeľ, SAP Slovensko.

Prediktívne analýzy s umelou inteligenciou sa rozhodol SAP využiť aj v sektore Smart City. S tým dokáže pomôcť práve systém Leonardo. No moderné mestá môžu využiť i ďalšie nástroje z dielne SAPu, ktoré s umelou inteligenciou úzko spolupracujú.

„Veci ako digitálna riadiaca miestnosť, ktorá cez holistické zobrazenie umožní získať lepší prehľad o všetkých aspektov mesta, od populácie, cez dopravu, až po komunálne služby. V reálnom čase sa monitoruje, čo sa práve deje a zobrazí sa to, čo sa udialo v minulosti a zároveň aj to, čo môže nastať v budúcnosti,“ vysvetľuje pán Rok Magister, technický riaditeľ, SAP CEE.

Ďalším dôležitým komponentom pre riešenia Smart City je aj služba cez vzdialený prístup SAP Cloud Platform.

„Na nej využívame všetky technológie pre tvorbu aplikácií pre mestá. Čiže vzájomné prepojenie všetkých senzorov na platforme internetu vecí alebo poskytnutie strojového učenia, či vytvorenie mobilnej aplikácie, prípadne použitie blockchainu pre uľahčenie administratívy obyvateľom.“

Nepochybne budú chcieť mať moderné mestá aj efektívnu správu budov, aby mohli riadiť nehnuteľnosti na základe výstupov zo senzorov, ktoré sú zapojené v ekosystéme internetu vecí.

„Sú to riešenia energetického manažmentu pre lepšiu správu energií, prepojenie určitých budov a obyvateľov v komunitách, čo im pomáha optimalizovať energetickú spotrebu.“

Systém SAPu pre projekty Smart Cities nie je len teoretickým riešením, ale už funguje vo viacerých metropolách. Napríklad v talianskom Bolzane využíva SAP blockchainové riešenie pre unikátnu identifikáciu úradných dokumentov, čím sa môže zabrániť napríklad aj ich falšovaniu.

„Slovinské Novo Mesto zasa pilotuje projekt zvýšenia kvality ovzdušia a parkovania. Zároveň získava spätnú väzbu od obyvateľov, pohľad ľudí, ktorí naozaj parkujú a pomocou technológií zisťuje, ako sú parkovacie miesta využité. Systém má tak poradiť mestu, kam v budúcnosti investovať,“ dopĺňa pán Rok Magister, technický riaditeľ, SAP CEE.

Nepochybne je teda umelá inteligencia a jej predikcie v systémoch SAP veľkým prínosom nielen vo firemnom sektore, ale reálne pomáha aj samosprávam. Nemeckí vývojári tak naplno potvrdzujú myšlienku Smart City, že každá inovácia by mala zlepšiť a zjednodušiť život obyvateľom moderných miest.