Audit vládnej siete odhalil závažné zistenia, premiér nariadil nápravu

TA3 TASR
20.6.2019 11:21

Premiér Peter Pellegrini nariadil okamžitú nápravu aktuálneho stavu zabezpečenia vládnej siete GOVNET. Ide o reakciu na bezpečnostný audit Vojenského spravodajstva. Po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úrad vlády.

Audit vládnej siete odhalil závažné zistenia, premiér nariadil nápravu
SITA/Branislav Bibel

Pre stav kybernetického zabezpečenia vládnej siete GOVNET mimoriadne rokovala Bezpečnostná rada. Audit odhalil mimoriadne závažné zistenia, predseda Bezpečnostnej rady Peter Pellegrini nariadil prevádzkovateľovi vládnej siete urobiť okamžitú nápravu aktuálneho stavu. "Po ukončení preverovania stavu zabezpečenia vládnej siete GOVNET bude potrebné preveriť aktuálny stav ďalších pre štát kriticky dôležitých systémov," uvádza sa v tlačovej správe. Výsledky vyplývajú z auditu, ktorý nariadili v reakcii na kybernetický útok na ministerstvo zahraničných vecí.

V októbri minulého roka na zasadnutí Bezpečnostnej rady Pellegrini poveril riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara preverením stavu kybernetického zabezpečenia vládnej siete GOVNET. Bolo to v reakcii na kybernetický útok na infraštruktúru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktorý odhalilo Vojenské spravodajstvo.

Riaditeľ Vojenského spravodajstva informoval členov Bezpečnostnej rady o výsledkoch a mimoriadne závažných zisteniach, ktoré bezpečnostný audit priniesol. "Vzhľadom na to, že vo vládnej sieti GOVNET sú prevádzkované kľúčové služby podporujúce elektronický výkon štátnej správy (eGOVERNMENT), teda služby určené na komunikáciu fyzických a právnických osôb so štátom a služby, ktoré by mali garantovať zabezpečenú komunikáciu štátnych orgánov medzi sebou, nariadil predseda vlády prevádzkovateľovi vládnej siete GOVNET urobiť okamžitú nápravu aktuálneho stavu," dodáva sa v tlačovej správe s tým, že po ukončení preverovania stavu zabezpečenia vládnej siete GOVNET bude potrebné preveriť aktuálny stav ďalších pre štát kriticky dôležitých systémov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok