Niektoré potvrdenia na úradoch končia, zákon definitívne schválili

TA3 TASR
19.6.2019 18:52

Zákon proti byrokracii má odbremeniť občana a firmy od predkladania ďalších výpisov a potvrdení využívaním informačných systémov verejnej správy. Návrh zákona z dielne úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu definitívne schválil parlament.

Niektoré potvrdenia na úradoch končia, zákon definitívne schválili
TASR

Vojna proti byrokracii

Odbúranie administratívnej záťaže sa týka potvrdenia o daňových nedoplatkoch, potvrdení o nedoplatkoch na sociálnom poistení aj zdravotnom poistení, potvrdenia o návšteve školy aj výpisov z registra mimovládnych neziskových organizácií.

"Minulý rok sme vyhlásili vojnu proti byrokracii a v našom úsilí pokračujeme ďalej konkrétnymi opatreniami. Očakávame, že rušením potvrdení a výpisov ušetríme občanom viac ako 30 miliónov eur na správnych poplatkoch a čase, ktorý doteraz museli stráviť behaním po úradoch, a na cestovnom," uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Odbremenení od povinností

Od septembra do decembra tohto roku tak budú občania a podnikatelia odbremenení od povinnosti dokladovať až 11 ďalších výpisov či potvrdení, ďalšie dve potvrdenia by mali podľa ÚPVII ubudnúť budúci rok. Konkrétne má ísť o zrušenie papierových potvrdení o nedoplatkoch na zdravotnom poistení, sociálnom poistení a dôchodkovom sporení, potvrdení o nedoplatkoch na daniach a na colných nedoplatkoch a o návšteve školy.

"Ročne sa takýchto potvrdení o návšteve školy vydá vyše 1,2 milióna. Od 1. septembra 2019 si ho štátne a verejné inštitúcie nájdu buď vo svojich informačných systémoch, alebo na našom portáli OverSi.gov.sk. Súkromné firmy si ho na základe údajov od občana budú môcť nájsť na novom webe," skonštatoval Raši s tým, že povinnosť dokladovania odpadne aj mimovládnym organizáciám, ktoré už nebudú musieť papierovo predkladať výpis z registra nadácií, výpis z registra občianskych združení, výpis z registra neinvestičných fondov, výpis z registra neziskových organizácií a výpis z registra organizácií s medzinárodným prvkom.

V minulosti došlo prostredníctvom zákona proti byrokracii v prvej vlne k zrušeniu povinností predkladať výpisy z obchodného registra, živnostenského registra, katastra nehnuteľností a registra trestov ako povinných príloh v listinnej podobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok