Zo zostrelenia lietadla nad Donbasom obžalujú Rusov a Ukrajinca

TA3 TASR
19.6.2019 13:12

Zo zostrelenie malajzijského lietadla nad Donbasom spred takmer piatich rokov budú obžalovaní štyria muži. Sú medzi nimi traja Rusi a jeden Ukrajinec. Podľa medzinárodných vyšetrovateľov bol kľúčovou postavou Igor Girkin, bývalý minister obrany takzvanej Ľudovej republiky v Donecku.

Štyri podozrivé osoby

Spoločný vyšetrovací tím oznámil, že vydá medzinárodné zatykače na troch Rusov a jedného Ukrajinca. JIT uviedol, že bude stíhať ruských štátnych príslušníkov Igora Girkina, známeho aj pod menom Strelkov, Sergeja Dubinského a Olega Pulatova, ako aj ukrajinského občana Leonida Charčenka, a to v súlade s holandským právom. Súdny proces s nimi sa začne 9. marca 2020.

Silene Fredrikszová, ktorej syn a nevesta zahynuli pri zostrelení lietadla a ktorá sa tiež oboznámila so správou JIT, pred novinármi dodala, že podozrivé osoby budú v súvislosti so zostrelením lietadla obvinené z vraždy. Novinári sa s najnovšími závermi JIT zoznámia na brífingu. Mená podozrivých osôb už skôr zverejnila holandská televízia NPO.

Mučkajev bol televíziou NPO 2 označený za veliteľa 53. protilietadlovej raketovej brigády z Kurska. Podľa investigatívnej skupiny Bellingcat tejto brigáde patril raketový systém BUK, ktorý údajne zostrelil malajzijský boeing. Dubinskij je údajne v spise JIT označený za kľúčového organizátora presunu systému protivzdušnej obrany BUK do Donbasu.

Pulatov je podľa ruského denníka Novaja gazeta osobou, ktorá Buk "priamo sprevádzala". Posledným z podozrivých je občan Ukrajiny Ivan Bezjazykov, ktorý je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady - jeho meno figuruje v databáze portálu Mierotvorca (Myrotvorec), do ktorej jej autori zaraďujú "proruských propagandistov a nepriateľov Ukrajiny".

Rusko účasť popiera

Agentúra Interfax medzičasom zverejnila materiál vychádzajú zo zistení skupiny Belligcat, podľa ktorej sa na zostrelení lietadla Boeingu 777 podieľalo 12 ľudí - okrem už spomínanej štvorice aj bývalý minister obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky Igor Strelkov, zvaný aj Girkin. Bellingcat uvádza aj meno Valerij Steľmach, ktorý dal pred vystrelením rakety Buk signál, že dopravné lietadlo sa blíži.

Boeing 777 smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru zasiahla raketa ruského systému BUK 17. júla 2014, keď sa lietadlo pohybovalo nad územím východnej Ukrajiny, ovládanej proruskými separatistami. Holandsko a Austrália v máji 2018 informovali, že raketu vystrelila ruská armádna brigáda. Rusko dôrazne popiera účasť na zostrelení a namiesto toho obviňuje z tragédie Kyjev.

Chceli pomôcť

Za "nepodložené" označila Moskva obvinenia Spoločného vyšetrovacie tímu na adresu troch Rusov a Ukrajinca. "Opäť sú vznesené proti ruskej strane absolútne nepodložené obvinenia, ktorých cieľom je zdiskreditovať Rusko v očiach medzinárodného spoločenstva," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Rezort ďalej konštatoval, že Moskva bola pripravená poskytnúť "všestrannú pomoc pri vyšetrovaní" už od prvého dňa, ale z vyšetrovania bola vylúčená a informácie poskytnuté ruskou stranou boli ignorované. Podľa AFP Ukrajina medzitým vyzvala Rusko, aby priznalo zodpovednosť za zostrelenie lietadla a "spolupracovalo pri vyšetrovaní".

Silene Fredrikszová, ktorej syn a budúca nevesta zahynuli pri zostrelení lietadla, pred novinármi uviedla, že podozrivé osoby budú v súvislosti so zostrelením lietadla obvinené z vraždy. Súd sa začne 9. marca 2020. "Som rada, že sa proces konečne začne a že mená boli oznámené. Je to začiatok. Som spokojná," uviedla Fredrikszová. Na otázku, či ona osobne niekoho viní z leteckej havárie, Fredrikszová odpovedala, že ruského prezidenta Vladimira Putina, "pretože to umožnil. Vytvoril túto situáciu. On je hlavným zodpovedným".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok