Premiér o kresle šéfa Smeru neuvažoval. Kiskovi vytkol Kollára

TA3 TASR SITA
19.6.2019 13:09

Premiér Peter Pellegrini nikdy neuvažoval o predsedníckej stoličke v Smere-SD. Povedal to po rokovaní vlády. Vzťahy s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom označil za štandardné a v súvislosti s predsedníckou stoličkou a personálnymi zmenami uviedol, že Fico jasne povedal, že personálny snem sa neplánuje. Pripomenul diskusie v regiónoch a potrebu programu.

Premiér o kresle šéfa Smeru neuvažoval. Kiskovi vytkol Kollára
SITA/Branislav Bibel

Vzťahy s Ficom nie sú pre krajinu dôležité

"Nemyslím, že je momentálne dôležité pre našu krajinu, aké sú vzťahy medzi mnou a pánom predsedom. Máme štandardné pracovné vzťahy," povedal Pellegrini. V súvislosti s predsedníckou stoličkou uviedol, že táto otázka je pre neho v súčasnosti neaktuálna a irelevantná. "Pán predseda bol veľmi jasný po svojom návrate a povedal, že mieni ako predseda doviesť stranu do nasledujúcich volieb," pripomenul. Pellegrini očakáva, že vedenie Smeru-SD využije leto, aby nastavilo "nový program a novú politiku strany".

Vyzdvihol aj diskusiu v regiónoch. Stratégiu do parlamentných volieb strana podľa jeho slov predstaví na jeseň. Nechcel komentovať špekulácie, že by mal prestúpiť do strany Tomáša Druckera. "Ja sa takýmito vecami momentálne nezaoberám. Dnes som plnohodnotným podpredsedom strany a verím, že Smer-SD si naďalej môže udržať pozíciu najsilnejšej a najúspešnejšej strany pre Slovensko," povedal s tým, že chce urobiť všetko preto, aby sa strana udržala na "politickom nebi".

Zopakoval tiež, že by bol rád, keby parlament zvolil všetkých kandidátov na ústavných sudcov, aby sa voľba už nenaťahovala a Ústavný súd by bol plne funkčný. Občanov podľa neho trápia iné veci, ako to, kedy bude voľba.

Sme rodina radšej ako Smer

Začínať politickú kariéru vylučovaním, s kým pôjde alebo nepôjde do koalície, je už folklór, aj keď nie šťastný. Po rokovaní vlády tak reagoval na to, že líder novej strany Za ľudí Andrej Kiska vylúčil z možnej povolebnej spolupráce Smer-SD pod vedením Roberta Fica, ale aj Petra Pellegriniho. „On sa dokonca myslím tak vyjadril, že by odmietol ísť aj so mnou. Povedal, že to radšej s pánom Kollárom (predseda Sme rodina Boris Kollár - pozn. SITA),“ odpovedal premiér na novinárske otázky. Andrej Kiska vznik jeho strany oznámil v pondelok 17. júna, v debate Denníka N vylúčil z možnej spolupráce Smer aj SNS.

Pellegrini Kiskovi vytkol, že namiesto toho, aby hovoril, čo chce ľuďom ponúknuť a ako chce riešiť ich problémy, hovorí o vylučovaní zo spolupráce. „To je také prázdne a smiešne. Karty rozdajú občania,“ dodal. Pokiaľ však ide o to, že by Kiska uprednostnil do koalície lídra strany Sme rodina Borisa Kollára, Pellegrini sa tomu ani nečuduje.

„Pri pánovi prezidentovi (Kiskovi - pozn. SITA) sú podozrenia, že na úkor daňových poplatníkov chcel krátiť dane a odpočítať si DPH z vlastnej kampane. Je zapletený v divných spôsoboch nadobudnutia pozemkov. Takže pán Kollár, ktorý je známy známosťami na najväčších bossov podsvetia, je mu asi bližší ako ja, čo také kontakty nemám. Pán prezident si vyberá, ku komu sa posadí a kto mu je milší,“ dodal Pellegrini.

Líder Za ľudí Andrej Kiska v debate Denníka N hovoril o potrebe spájania demokratických síl. Z možnej spolupráce však vylúčil možnú stranu exministra Tomáša Druckera. Dôvodom je jeho postup pri neodvolaní bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorého napokon odvolal Pellegrini. Na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu so Smerom pod vedením Petra Pellegriniho, odpovedal „nie, nie, nie“. Pri otázke na spoluprácu so SNS Kiska povedal, „ale, no“. Pokiaľ ide o stranu Borisa Kollára a jeho stranu Sme rodina, Kiska tvrdí, že ak by nedokázali zostaviť vládu s PS/Spolu, SaS, KDH či OĽaNO, uvažoval by aj nad Sme rodina. Určite radšej, ako so Smerom, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok