Umelec ukázal na kvalitu ovzdušia. Takto smrdí Londýn či Peking

TA3 ČTK
19.6.2019 10:36

Britský umelec Michael Pinsky vymyslel originálny spôsob, ako upozorniť na chronicky zlú kvalitu ovzdušia v niektorých svetových veľkomestách. V rámci svojho projektu necháva ľudí vyskúšať si, ako sa dýcha v smogom zamorenom Pekingu, Sao Paule alebo v Naí Dillí. V Manchestri nainštaloval päticu prepojených stanových kupol, s pomocou ktorých presne skopíroval zloženie vzduchu, v ktorom tamojší obyvatelia žijú.

Umelec ukázal na kvalitu ovzdušia. Takto smrdí Londýn či Peking
SITA/AP

Pinsky pre porovnanie v jednom zo stanov napodobňuje úplne čisté ovzdušie z nórskeho ostrova Tautra blízko Trondheimu, v ďalších sa snaží do čo najväčších podrobností vytvoriť vzduch, aký sa vyskytuje v Londýne, Sao Paule, Naí Dillí a čínskej metropole Peking. Zámerne vyberal také miesta, aby mohli návštevníci skúsiť rôzne podoby smogu a to, ako ho človek znáša v klimaticky suchších a chladnejších a naopak vlhších a teplejších podmienkach.

V jednotlivých stanoch prístroje vytvárajú takú zmes znečistenia prachovými časticami, oxidom dusičitým, oxidom siričitým a oxidom uhoľnatým, ktorá zodpovedá meraniu v jednotlivých mestách. Pinsky dokonca šiel do takých detailov, že vo fingovanom vzduchu z Naí Dillí je cítiť typický štipľavý zápach spálených odpadkov. V stane, ktorý napodobňuje Londýn zase prevláda pach výfukových plynov.

"Umenie by malo ľudí prinútiť k premýšľaniu," domniesa sa Pinsky, ktorý svoju inštaláciu teraz predstavuje už po niekoľkýkrát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok