Rekordná bilancia. Vojny a násilie vyhnali z domovov milióny ľudí

TA3 TASR
19.6.2019 08:59

Viac než 70 miliónov ľudí bolo minulý rok celosvetovo považovaných za vysídlených zo svojich domovov. Oznámil to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Ide o rekordnú bilanciu za uplynulých 70 rokov existencie tejto medzinárodnej organizácie.

Toto číslo však podľa OSN stále neodráža reálny počet utečencov a žiadateľov o azyl. UNHCR vo svojej výročnej správe o globálnych trendoch ďalej spresňuje, že 70,8 milióna vysídlených osôb je "opatrným" odhadom vzhľadom na počet ľudí, ktorí utiekli pred krízou z Venezuely.

Pre porovnanie, na konci roku 2017 bolo za nútene vysídlených následkom násilia alebo perzekúcie považovaných 68,5 milióna ľudí. UNHCR pripisuje tento nárast pretrvávajúcemu interetnickému konfliktu v Etiópii a hospodárskej kríze vo Venezuele, odkiaľ denne utekajú tisíce ľudí pred nedostatkom základných potravín a liekov.

Podľa odhadov OSN od začiatku roka 2016 utieklo z Venezuely 3,3 milióna obyvateľov. Šéf UNHCR Filippo Grandi novinárom v Ženeve povedal, že zmienený údaj 70,8 milióna vysídlených osôb zahŕňa iba tých Venezuelčanov, ktorí oficiálne požiadali o azyl - zhruba pol milióna ľudí. Celkovo sa počet vysídlených ľudí vo svete za uplynulých 20 rokov zdvojnásobil a v súčasnosti táto bilancia prevyšuje počet obyvateľov Thajska. Podľa Grandiho daný trend pokračuje "zlým smerom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok