Remišová opúšťa OĽANO. Nie je sama, Matovič stráca päť poslancov

TA3 TASR SITA
18.6.2019 11:50

Poslankyne Veronika Remišová, Elena Červeňáková, Soňa Gaborčáková, Anna Verešová a poslanec Jozef Lukáč nebudú v budúcoročných parlamentných voľbách kandidovať za hnutie OĽANO. Remišová sa zároveň vzdala funkcie predsedníčky poslaneckého klubu hnutia.

Problematická spolupráca s regiónmi

Poslanci uviedli, že k rozhodnutiu prispelo napríklad to, že poctivá politika sa nedá robiť bez spolurozhodovania ľudí v regiónoch. "OĽaNO existuje od roku 2011 a doteraz nedokázalo zapojiť ľudí v regiónoch do svojej činnosti a regióny sa žiadnym spôsobom nepodieľajú na spolurozhodovaní v hnutí. Ľudia v regiónoch najlepšie vedia, aké sú problémy a čo ich trápi a majú právo ovplyvňovať činnosť hnutia, za ktoré bojujú," napísali poslanci.

Kritizujú aj to, že OĽaNO neumožnilo svojím poslancom a novým ľuďom stať sa riadnymi členmi hnutia. Podľa vlastných slov spoluprácu s OĽaNO ukončia až na začiatku kampane pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. Poslanci majú ešte v rámci klubu dokončiť júnovú schôdzu. "Aj naďalej budeme pokračovať v našej snahe, aby právo a spravodlivosť na Slovensku platili pre každého rovnako," dodali poslanci.

Podľa Matoviča sa na hnutí nič nemení

OĽANO je hnutie so slobodným poslaneckým klubom, z ktorého je možné slobodne odísť, reagoval na odídencov predseda OĽaNO Igor Matovič. Matovič je vďačný odchádzajúcim poslancom za ich prácu, ale zároveň povedal, že so štyrmi z nich už nerátali. „Na OĽaNO sa vlastne nič nemení," dodal.

Štyrom z piatich odchádzajúcich poslancov podľa Matoviča povedali, že už nebudú mať miesto na kandidátke do parlamentných volieb. Dôvodom podľa neho je, že robili kampaň iným stranám pred eurovoľbami. "Vyjadrili presvedčenie, že chcú kandidovať v inej strane," dodal. Všetci podľa Matoviča dostali ponuku, či chcú byť členmi hnutia, jediná reagovala pred vyše rokom Remišová, ktorá sa podľa neho ďalej k tomu nehlásila.

Remišová novinárom povedala, že je pre ňu dôležitá politika bez konfliktov a s ľuďmi v regiónoch. "To znamená bez urážok, osočovania, konzistentne a s jasnými riešeniami, ktoré sa nemenia každú chvíľu, s úctou k pravde. Druhá vec, ktorá je pre mňa veľmi dôležitá, je, aby sa politika robila s ľuďmi v regiónoch."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok