Aktivistu prepustili z väzenia, v Hongkongu bol tvárou protestov

TA3
17.6.2019 08:17

V Hongkongu prepustili z väzenia aktivistu Joshuu Wonga. Ten bol hlavnou tvárou študentských protestov v roku 2014. Na slobodu sa dostal po sérii protestov, ktoré otriasli Hongkongom. Na ten posledný prišli podľa odhadov až dva milióny ľudí.

Dvadsaťdvaročný Wong si odsedel za mrežami dva mesiace pre svoju účasť na protestoch v roku 2014. Trest mu znížili z pôvodných troch mesiacov na dva, pretože v čase svojho zatknutia ešte nebol plnoletý. Po prekročení brán väznice Wong pred svojimi sympatizantmi a reportérmi vyzval propekinskú šéfku hongkonskej administratívy Carrie Lamovú, aby odstúpila z funkcie. Pridal sa tak k požiadavkám aktivistov, ktorí počas nedeľňajších masových protivládnych demonštrácii žiadali Lamovej odchod. "Už viac nie je oprávnená viesť Hongkong. Musí vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť," vyhlásil Wong.

Lamová sa ospravedlnila za spôsob, akým sa jej vláda snažila presadiť zákon umožňujúci vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do krajín, s ktorými nemá Hongkong uzavreté dohody o extradícii, vrátane pevninskej Číny. Prodemokratickí aktivisti však Lamovej ospravedlnenie odmietli. Požadujú jej odstúpenie z funkcie, ako aj definitívne stiahnutie spornej legislatívy.

Wong zohrával v roku 2014 kľúčovú rolu pri protestoch, počas ktorých demonštranti okupovali niektoré časti Hongkongu. Nepokoje v roku 2014 trvali 79 dní a konali sa v súvislosti s plánmi Pekingu vylúčiť tzv. občianske nominácie kandidátov a obmedziť voľby na kandidátov schválených špeciálnym volebným výborom, úzko spätým s elitami v Pekingu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok