Úspech či ľudskosť. Politici reagovali na novú prezidentku

TA3 TASR
15.6.2019 16:19

Byť prezidentom je prejav najväčšej národnej cti. Vyhlásil to predseda NR SR a SNS Andrej Danko, podľa ktorého si to prezidentka Zuzana Čaputová uvedomuje. Danko želá Zuzane Čaputovej, aby bola prezidentkou, ktorá bude ľuďom pomáhať hľadať pravdu, cestu, pomáhať zachovať si národnú identitu a aby im pomohla zachovať si ľudskosť.

Úspech či ľudskosť. Politici reagovali na novú prezidentku
TASR/Martin Baumann

Hovoril to na inauguračnej schôdzi, na ktorej Čaputová zložila ústavou predpísaný sľub a ujala sa funkcie prezidentky. Šéf parlamentu tiež po schôdzi poukázal, že prezidentka hovorila v inauguračnom prejave o svojich ambíciách a víziách. Ako to s nimi dopadne, je podľa Danka v rukách hlavy štátu.

Čaputovej gratuloval aj premiér Peter Pellegrini. "Pani prezidentke želám, aby bola vo svojom pôsobení úspešná," napísal na sociálnej sieti. Teší sa na spoluprácu v prospech Slovenska a jeho občanov. "Pani prezidentka prichádza do najvyššej ústavnej funkcie s mandátom priamo od občanov. Na jej úspešné zvládnutie bude potrebovať odvahu, nasadenie i schopnosť rýchlo sa učiť a naberať potrebné skúsenosti," povedal Pellegrini v piatok vo videu na sociálnej sieti. "V každej funkcii, ktorú som zastával, mi išlo v prvom rade o Slovensko. Preto aj dnes pani prezidentke želám, aby bola vo svojom pôsobení úspešná. Aby sa jej darilo zjednocovať, a nie rozdeľovať našu spoločnosť. Aby si získala rešpekt v zahraničí a aby vo vnútornej politike konala nadstranícky a s úctou ku každému, kto získal mandát od ľudí," povedal Pellegrini. Ako tvrdí, tak to bude dobré pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára teší, že Čaputová neprichádza s čiernymi okuliarmi. Praje jej úspešné napĺňanie mandátu a aby bola prezidentkou všetkých občanov vrátane menšín. "Čo odznelo, tomu nemám čo vyčítať. Prezidentka sa nevyhla oblastiam, v ktorých sa nám darí. Veď Slovensko nie je čiernou dierou Európy. Máme byť na čo hrdí a máme o tom hovoriť na rôznych fórach," povedal Bugár po inauguračnom prejave prezidentky. Hovoriť podľa neho treba aj o tom, čo pre Slovensko znamená členstvo v euroatlantických štruktúrach. "Vety o našom mieste v geopolitických štruktúrach považujem za veľmi dôležité," vyhlásil Bugár. Prezidentke praje úspešné plnenie mandátu. "Aby až do konca volebného obdobia dokázala ostať nadstraníckou hlavou štátu a byť tak prezidentkou naozaj každého občana nášho štátu. Aj príslušníkov menšín. Splniť čo najviac toho, čo Slovensku vo svojom dnešnom inauguračnom prejave sľúbila," uzavrel Bugár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok