Fotogaléria: Toto sú najdôležitejšie momenty inaugurácie prezidentky

TA3 TASR SITA
15.6.2019 15:00

Zuzana Čaputová zložila počas slávnostnej schôdze NR SR sľub a predniesla inauguračný prejav. Slovensko má oficiálne novú hlavu štátu. Pozrite si najdôležitejšie momenty inauguračného dňa.

Fotogaléria: Toto sú najdôležitejšie momenty inaugurácie prezidentky
SITA/Martin Medňanský

K slávnostnému dňu však patrilo aj mnoho ďalších akcií, či už išlo o prehliadku Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ekumenickú bohoslužbu Te Deum v priestoroch Dómu sv. Martina, symbolické prebratie Prezidentského paláca od končiacej hlavy štátu Andreja Kisku, slávnostný obed so seniormi, položenie venca k Pamätníku slobody a kvetov na hrob prvého slovenského prezidenta Michala Kováča či slávnostná recepcia.

Napríklad na slávnostnom obede v Prezidentskom paláci nová hlava štátu privítala viac ako 40 seniorov. Obedové menu tvorili okrem tofu mousse v uhorkovom kabátiku s kôprovým olejom a bezlepkovým pečivom aj tradičný slepačí vývar a grilované kuracie prsia Supréme so zemiakovým pyré a pečenou zeleninou, ako dezert čokoládová terina s lesným ovocím. Z vínnej karty mali hostia na výber dva druhy bieleho suchého vína, a to Veltlínske zelené ročník 2015 alebo Silvaner Granit ročník 2017. Cieľom obeda bolo podľa slov kancelárie upriamiť pozornosť na dôležitú a zanedbávanú tému, akou je starostlivosť o starších obyvateľov a obyvateľky Slovenska.

Čaputová prišla na Ondrejský cintorín položiť kvety na hrob prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Ako na Devíne povedala pre médiá, prišla sem položiť veniec a kyticu, lebo oba pamätníky považuje za dôležité miesta pre novodobú históriu Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok