Sľuby sa na peniaze nemenia, boháči na Notre-Dame pozabudli

TA3 TASR
14.6.2019 22:12

Na obnovu katedrály Notre-Dame v Paríži bola darovaná necelá desatina z prisľúbených stoviek miliónov eur, oznámilo to francúzske ministerstvo kultúry.

80 zo sľúbených 850 miliónov

Odovzdaných bolo len 80 z 850 miliónov eur sľúbených na rekonštrukciu tejto ikonickej historickej pamiatky - a väčšina prišla v malých sumách darovaných bežnými ľuďmi. Dvaja najbohatší muži Francúzska, magnáti v módnom priemysle Bernard Arnault a Francois-Henri Pinault, prisľúbili medzi prvými celkovo 300 miliónov eur. Svoj záväzok dali verejne krátko po tom, čo stredoveký chrám zničil požiar, ktorý pred dvoma mesiacmi šokoval svet.

Klenutý strop katedrály Notre-Dame "sa môže stále kedykoľvek zrútiť", varoval minister kultúry Franck Riester. Zároveň potvrdil spomínaný fakt, že sľuby sa na peniaze menia pomalým tempom. Rodina Bettencourtová, ktorá vlastní kozmetický gigant L'Oréal, takisto vyhlásila, že dá na obnovu 200 miliónov eur.

Avšak minister Riester povedal, že celková suma, ktorá zatiaľ prišla na rekonštrukciu katedrály, pochádza od malých darcov. Parížsky arcibiskup Michel Aupetit už minulý mesiac vyslovil znepokojenie nad nesplnenými sľubmi. Povedal, že "väčšia časť týchto darov sa ešte nepremenila na skutočnosť".

Omša pre 30 ľudí

Katedrála Notre-Dame nazývaná aj Chrám Matky Božej v Paríži, nachádzajúca sa v srdci francúzskej metropoly, prišla pri obrovskom požiari 15. apríla o štíhlu vežu a väčšinu strechy. Tragédia nenechala ľudí chladnými, okamžite vyvolala vlnu podpory.

V sobotu sa bude v chráme konať bohoslužba, ale zúčastní sa na nej iba 30 ľudí, polovicu z nich budú tvoriť duchovní. Omšu však budú vysielať naživo na katolíckej televíznej stanici KTO. Celebrovať ju bude arcibiskup Aupetit a uskutoční sa v Kaplnke Panny Márie na východnej strane chrámu, ktorá je podľa uistenia odborníkov bezpečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok